Bijeljina: Akcioni plan za za uključenje Roma i Romkinja insistira na gender ravnopravnosti

1034
Ljubiša Stanišić (Foto: Udar)

Novi akcioni plan za uključenje Roma i Romkinja na području grada Bijeljina za period 2019-2021 je unikatan u Bosni i Hercegovini, jer je u njemu u potpunosti zastupljena gender komponenta te je stavljen akcenat na sučeljavanje sa terminom ’’anticiganizam’’, kao posebnog oblika rasizma prema Romima.

Ovo je istakao Ljubiša Stanišić, službenik Kancelarija za nacionalne manjine i dijasporu Gradske uprave Bijeljina na okruglom stolu održanom 20. decembra u Bijeljini u organizaciji Fondacije ’’Cure’’i „Fondacije za osnaživanje žena i Udrženja žena Romkinja“ iz Bijeljine. Stanišić je rekao da Gradska uprava godinama podržava inkluziju i borbu protiv bilo koje vrste segregacije Roma.

Sabina Hašimović, predsjednica Udruženja Romkinja Bijeljina je istakla da najmlađa udata Romkinja u Bijeljini ima 12 godina, što je neprihvatljivo i žalosno, jer je to vrijeme treba da se igra lutkama. “Ona je sa 12 prvi put postala majka. Procedura za ovakve slučajeve postoji i mi, kao nevladina organizacija prijavljujemo ovakve slučajeve Centru za socijalni rad, oni policiji, a policija na tome radi dalje. Mi kao nevladina organizacija možemo samo da prijavimo slučaj i ništa više”, rekla je Hašimovićeva novinarima.

Grad Bijeljina na godišnjem nivou za potrebe romske populacije izdvaja 150 000 KM.

(portal-udar.net)