Bili smo živi i upitno zdravi kada je Dodik ušao u Predsjedništvo BiH

Za vas ne znam, ali ja sam tek danas postao svjestan da je najgora noćna mora postala stvarnost. Sada nema buđenja, jer smo spavali onda kada smo trebali biti budni i oprezni

1120
Milorad Dodik

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je svečano postalo polje na kojem će se u naredne četiri godine voditi najprljavija politička borba. Sudeći po prvom danu gdje smo na svečanoj inauguraciji novih članova mogli čuti njihove poruke, očekuje nas vrlo težak period. Politička moć, (ako tako nešto postoji u BiH), definitivno je preseljena u Predsjedništvo.

Gotovo sam siguran da od danas možemo zaboraviti na bilo kakav napredak, barem onaj koji se odnosi na članstvo BiH u Evropsku uniju. Ako ste pažljivo slušali šta je Milorad Dodik, prvi predsjedavajući Predsjedništva u ovom sazivu i član iz reda srpskog naroda rekao, jasno je da je za njega članstvo BiH u EU, tek još jedna stvar koju duboko negira.

LAŽEM, DAKLE POSTOJIM

Bez obzira što je u nekoliko navrata na inauguraciji ponovio da će se zalagati za članstvo BiH u EU, opovrgnuo je samog sebe već posle nekoliko sati, izjavivši u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, da se neće zalagati za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, a znamo i mi i on da je poruka iz Brisela, vrlo jasna-prvo presuda, pa onda članstvo!

Isto tako, Dodik je u nekoliko navrata izjavio da će se zalagati za celovitost BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma i njegovih Ankesa, a istovremeno poručio da će raditi na tome da Visoki predstavnik UN, kao i strane sudije, odu iz BiH. Odbijam da vjerujem da je Dodik i ovdje pogriješio. On vrlo dobro zna da je mandat Visokog predstavnika definisan Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bojim se da je ovom izjavom, Dodik poslao vrlo jasnu poruku da nas očekuje dug i vrlo mučan period, prepun laži. Sve ono što je prethodnih godina radio iz Banja Luke, sada će raditi iz Sarajeva, ili Istočnog Sarajeva.

EU i NATO

Ovakav saziv Predsedništva (čitaj Dodik) došao je u trenutku kada intenzivno treba raditi na nečemu što je u direktnoj ingerenciji ove institucije. Spoljna politika, odnosno o pitanju članstva BiH u NATO i EU, odlučivaće trojica ljudi, od kojih je jedan danas izneo jasan stav.

Druga dvojica članova, i da hoće,  neće moći da se bave spoljnom politikom, jer će njihov najveći i najteži zadatak biti da očuvaju BiH u naredne četiri godine.

Zapravo, za ovo će biti zadužen bošnjački član Predsjedništva, Šefik Džaferović, koji će biti protivteža MIloradu Dodiku. Na neki način, on je to i poručio, a čitano između redova, Džaferović se direktno i obratio Dodiku, poručujući mu da će bez obzira na njegove buduće pokušaje, BiH ostati jedinstvena i ići ka tome da postane članica EU.

U ovakvom odnosu ove dvojice, stara/nova ideja moderne, građanske države koju zastupa Željko Komšić, novi/stari član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, neće doći do izražaja.

KUDA DALJE?

Scenario u kojem vidim BiH kako čvrstim koracima napreduje ka članstvu u EU, dok paralelno radi na reformama, ja iskreno ne vidim. Vidim samo još deblji sloj žabokrečine, koji će biti najdeblja tamo oko Ulice Maršala Tita broj 16 u Sarajevu.

Od svega što je najgore, Dodik je poručio da mu je ovo početak prvog, ali da kao člana Predsedništva, sebe vidi u dva mandata. Bilo je nekako lakše samo zamišljati novi saziv Predsedništva. Međutim, danas smo jasno vidjeli svu trojicu, našim očima, mediji su prenosili.

Mislim da nam je tek sada postalo kristalno jasno, da je Milorad Dodik postao najjači politički lik u BiH.

Kuda nas sve ovo vodi, ne znam. Nisam siguran ni da EU sada ima jasan stav, jer je vjerovatno i njima sasvim jasno da će i naredne četiri godine biti uzaludno potrošene. Ne govorim o onom deklarativnom stavu koji se godinama ponavlja. Govorim o iskrenom stavu ljudi iz Brisela i drugih evropskih prestonica, o kojem se govori na pauzama velikih foruma i stavu koji se iznese kada se ugase kamere. Ja čvrsto vjerujem da taj stav nije nimalo ohrabrujući?

Valja nama svima živjeti ovdje i naredne četiri godine. Treba ostati i istovremenu skupiti svu moguću hrabrost da prvim avionom ne pobjegnemo što dalje od ove rupe.

Za vas ne znam, ali ja sam tek danas postao svjestan da je najgora noćna mora postala stvarnost. Sada nema buđenja, jer smo spavali onda kada smo trebali biti budni i oprezni.
Jer, kako je nekada Zoran Đinđić znao govoriti:

“Vi možete uzeti akvarijum i od toga napraviti riblju čorbu, ali ne možete uzeti riblju čorbu i od toga praviti akvarijum. Skuvali ste ribe-gotovo je! To je istorija.”

(portal-udar.net)