Bivši policajac priznao krivicu za kršenje prava ubijenog Georgea Floyda

439

Derek Chauvin, bivši policajac iz Minneapolisa osuđen za ubistvo Georgea Floyda, jučer se na saveznom sudu u Minnesoti izjasnio krivim za kršenje ljudskih prava Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ubio u maju prošle godine tokom policijskog privođenja.

Chauvin, 45, izjasnio se o krivnji na američkom Okružnom sudu u St. Paulu u Minnesoti. Tužitelji su zatražili od suca da osudi Chauvina na 25 godina zatvora, što bi išlo istovremeno s njegovom 22,5-godišnjom kaznom za ubistvo Georgea Floyda, uz još oko dvije godine, izvijestio je The New York Times.

To je bio prvi put da je Chauvin, koji se žali na osuđujuću presudu za ubistvo, priznao krivnju jer je tokom policijske intevencije držao koljeno na vratu Floyda gotovo 10 minuta dok Floyd nije umro, u slučaju koji je potaknuo demonstracije širom zemlje protiv policijskog zlostavljanja.

Chauvin je osuđen u junu za Floydovo ubistvo 2020. godine, koje je snimio slučajni prolaznik svojim mobitelom.

Podsjetimo, nakon što je George Floyd ubijen, protesti protiv rasizma proširili su se Evropom gdje su prosvjednici naglašavali da rasno profiliranje nije samo američki fenomen.

„Rasno profiliranje – njegova upotreba od strane policije, bez objektivnog i razumnog opravdanja, na temelju rase, boje, jezika, religije, nacionalnosti, u kontroli, nadzoru ili istražnim radnjama- najčešće je vođena neizrečenim predrasudama“, kazala je ranije Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope, te istakla da etničko profiliranje Roma postoji u cijeloj Evropi.

Udar je ranije pisao i o slučaju mladog Roma koji je na sličan način ubijen u češkom gradu Teplice prije nekoliko mjeseci.

Na snimku koji je postao viralan vidjelo se kako policajac kleči na vratu nestretnog mladića, Stanislava Tomaša, koji je zatim preminuo u vozilu hitne pomoći. Policija je kazala da njihova intervencija nije bila uzrok smrti, nego droga koju je konzumirao.

Ovaj slučaj je izazvao proteste širom zapadnog svijeta u znak solidarnosti sa ovim mladim čovjekom.

Pripadnici romske nacionalne manjine iz cijele Evrope pokrenuli su međunarodni pokret kako bi osudili ovakvu vrstu ponašanja u institucijama za provođenje zakona.