”Bolja budućnost” za 55 mladih Roma i Romkinja

1912
Foto: portal-udar.net

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“, Tuzla ove godine je podjelilo školski pribor za 55 učenika i učenica osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Djeci koja žive u teškim uslovima i čiji su roditelji uglavnom nezaposleni, uručeni su paketi sa neophodnim školskim priborom, bez koga ne bi mogla kvalitetno pratiti nastavu.

„Školujem dvoje djece. Jedno je u osnovnoj, drugo u srednjoj školi. Obzirom da sam nezaposlena, djeci jedva omogućujemo osnovne uslove za život. Ova pomoć će nam olakšati mnogo, a ujedno biti i podstrek za školovanje”, istakla je Halida Šljivić.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koje Udruženje žena Romkinja ”Bolja budućnost” provodi u cilju poboljšanja položaja Roma u malim lokalnim zajednicama, a kroz svoje programe posebno podstiče školovanje romske djece, naročito djevojčica.

“Nama je najveća radost i sreća kada vidimo osmjeh i sreću na licima djece kada dobiju školski pribor i što znamo da je isti otišao u prave ruke. Takođe nas ispunjava to što direktno pomažemo zajednici, u ovom slučaju roditeljima, ako ništa drugo, da ne razmišljaju kako će djeci nabaviti torbe i školski pribor” istakla je predsjednica Udruženja Indira Bajramović.

Sredstva za školski pribor osigurana su zahvaljujući sredstvima organizaciji Care International Balkans.

(portal-udar.net)