Borba protiv nasilja nad ženama: Nasilnicima uvesti veće kazne i udaljiti ih od porodice

Udruženje „Romska djevojka-Romani ćej“ iz Prnjavora već devetu godinu za redom organizuje niz aktivnosti povodom „16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama“

1475
Foto: Udar

Udruženje „Romska djevojka-Romani ćej“ iz Prnjavora već devetu godinu za redom organizuje niz aktivnosti povodom „16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama“. Kampanja je počela juče, 25. novembra na „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“, a završiće se 10. decembra na „Dan ljudskih prava“.

Volonteri i volonterke uduženja, kao i predstavnik policije su na trgu u Prnjavoru razgovarali sa prolaznicima, te im djelili letke na temu „borba protiv nasilja nad ženama“.

Ovo je jedan od načina da skrenom pažnu u javnosti na ovu kampanju i ukažemo da je nasilje ozbiljna stvar i da se tiče svih nas, da nije privatna stvar i da mi svi možemo promjeniti stavove i mišljenje te pomoći da žrtva zna da nije sama. Posebno mi je drago da smo ove godine uključili u sve naše aktivnosti predstavnike institucija poput policije, centra za socijalni rad i Kucu Zdravlja dr Marjanović jer smatram da svi ako udružimo se i radimo možemo vidjeti promjene i napredak – rekla je Mirković.

Dragan Mirković je volonter koji se pridružio udruženju u ovoj uličnoj manifestaciji. Istakao je da su ovakve akcije dobre da se skrene pažnja o ženskim pravima i da žene steknu hrabrost da prijave nasilje. „Mislim da bi kazne za nasilnike trebale da se povećaju tako da ne dolaze u iskušenje da to ponavljaju“, kaže ovaj volonter.

Razgovarali smo i sa sugrađanima kako bi čuli njihovo mišljenje na temu ove kampanje.

Kazne za nasilnike treba da se povećaju, uglavnom su žene žrtve nasilja, ovo je odličan način da se ohrabre – rekao je Miloš.

Jasna je poručila da je važno da se rade ovakve kampanje kako bi se nasilje smanjilo, a smatra i da treba uvesti veće kazne i nasilnika odstraniti iz kuće.

(portal-udar.net)