BORBA PROTIV NASILJA NE STAJE: SOS telefon Osvita dostupan i razumljiv svima

Pored istraživanja, glavna aktivnost je nastavak kontinuoranog  dežurstva na SOS telefonu na romskom i srpskom jeziku, 24 sata svakog dana. Jednom nedeljno organizovaće i dežurstvo i rad specijalizovanih usluga, pravne službe, psihološko savetovalište i podrška za resocijalizaciju i superviziju

410
Ana Saćipović (Foto: Saša Đorđevoć)

Da je najvažnije uvek biti tu za žene koje žele da prijave nasilje godinama poručuju iz niške romske organizacije OSVIT. Projekat SOS telefona na romskom i srpskom jeziku, nastavlju uz podršku Ambasade Švedske i Vlade Republike Srbije.

“Značaj usluge SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja u vreme pandemije COVID – 19” je šestomesečni program koji ima zadatak da pomogne da se prepoznaju  potrebe žena sa iskustvom nasilja u vreme pandemije.

Projektom planiramo istraživanje uticaja pandemije COVID-19 u periodu mart 2020 – mart 2021. na povećanje rizika od nasilja, anketiranjem 100 korisnica usluga SOS telefona. Na ovaj način ispitaćemo koje su to specifične potrebe korisnica u kriznim situacijama, što će nam biti polazna osnova za unapređenje i prilagođavanje usluge SOS telefona u vreme pandemije, navode iz Osvita.

Pored istraživanja, glavna aktivnost je nastavak kontinuoranog  dežurstva na SOS telefonu na romskom i srpskom jeziku, 24 sata svakog dana. Jednom nedeljno organizovaće i dežurstvo i rad specijalizovanih usluga, pravne službe, psihološko savetovalište i podrška za resocijalizaciju i superviziju.

Na SOS telefonu dežuraju obučene konsultantkinje, Romkinja i pripadnica većinske populacije, kako bi povećali dostupnost usluga Romkinjma koje nemaju bogat fond reči na srpskom jeziku ili ne razumeju dovoljno srpski jezik. Konsultantkinja informiše ženu sa iskustvom nasilja o njenim pravima na život bez nasilja,  nadležnostima institucija i zakonskoj regulativi koja je štiti. Na osnovu dobijenih informacija od korisnice, konsultantkinja sa njom pravi listu rizika kojima je izložena, sigurnosni plan za njenu zaštitu i evidentira poziv – ističe Ana Saćipović, osnivačica Osvita.

Treća aktivnost je prevencija nasilja i podizanje vidljivosti problema nasilja nad ženama.

U okviru obeležavanja Kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ 25. novembra organizovaćemo ulične akcije na javnom prostoru grada Niša podelom promotivnog i informativnog materijala o problemu nasilja, gostovaćemo u medijima i organizovaćemo okrugli sto za sve lokalne aktere koji su nadležni za zaštitu žena od nasilja na temu “Uticaj pandemije COVID-19 na povećanje rizika od nasilja nad ženama” na kom ćemo predstaviti rezultate istraživanja i ukazati na specifičnosti u radu sa ženama sa iskustvom nasilja u situaciji pandemije – dodaje Saćipovićeva.

Projekat se realizuje u okviru programa „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji“ koji sprovodi UNDP, zahvaljujući podršci Embassy of Sweden in Belgrade, Serbia i u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Ugovori za finansiranje projekata organizacija civilnog društva koje pružaju podršku ženama žrtvama porodičnog nasilja, kroz specijalizovane usluge kao što je SOS telefon, uručeni su danas, a potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ukazala je da je potrebno decu od malih nogu učiti da nasilje nije dopustivo.

Ugovore su dobili Zrenjaninski edukativni centar, Udruženje Fenomena, Udruženje “Krug Vojvodine, Udruženje “Osvit” iz Niša, Organizacija “Krug Beograd”, Udruženje “Oaza sigurnosti” i Udruženje “Roma Novi Bečej”.

0800/100909, sa svih  fiksnih i mobilnih mreža, sa teritorije cele Srbije.

(Portal Udar)