Borba protiv rodno zasnovanog nasilja ne smije stati nakon jedne inicijative

Rodno zasnovano nasilje, ne predstavlja samo fizičko nasilje. Ono se ogleda i u iskorištavanju djevojčica i/ili dječaka čija se prava narušavaju zbog njihovih rodnih osobina

1288
Foto: Udar

Preko stotinu mladih osoba iz Tuzle, Brčkog i Doboja učestvovalo je na 18. po redu projekatu pomoću kojeg su dali svoj doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovim povodom, u Doboju je proteklog vikenda održana završna konferencija koju su krasile prezentacije mladih ljudi o njihovim postignućima i najznačajnijim aktivnostima na kojima su radili u svojim lokalnim zajednicama.

Da su mladi ključ za uspjeh, tvrdi i direktorica IN fondacije koja je finansirala inicijative i aktivnosti sprovedene u Brčkom, Tuzli i Doboju. Branka Ivanović, izvršna  direktorica IN Fondacije, naglasila je da su mladi itekako premašili sva očekivanja, i kroz svoje inicijative postigli mnogo.

Branka Ivanović (Foto: Udar)

-Ovaj program mladima je dao priliku da direktno utiču na sprečavanju rodno zasnovanog nasilja u svojim zajednicama. Podržali smo 18 inicijativa u područijima Tuzle, Doboja i Brčkog i oduševljeni smo rezultatima. Mladi su se fokusirali na svaki segment društva i njihove kreativne ideje da se spriječi nasilje u školama, nad bračnim partnerima, djeci, a fokusirali su se na rješavanje problema i unutar romskih zajednica i tako napravili zaista pozitivne pomake. Mladi treba da steknu povjerenje u sebe, institucije, svoje vršnjake. Kroz ove inicijative smo radili baš na tome –  pojasnila je Ivanović za UDAR.

Mladi, okupljeni oko jednog cilja na ovom događaju, došli su do zajedničkog zaključka da je rodno zasnovano nasilje i dalje problem o kojem zajednice, ali i institucije rijetko govore. Ovaj problem, stoljećima prisutan u našim zajednicama, bez sumnje je prisutan u svim zajednicama Bosne i Hercegovine, no mladi su ipak pronašli način da se protiv njega bore kroz aktivnosti poput radionica sa djecom, forum teatra, dramskog performansa i osnovnog podizanja svijesti svojim sugrađanima o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Mustafa Husić, mladi romski aktivista iz Brčkog, proveo je protekla 3 mjeseca radeći sa mališanima koji su korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku, kao i radeći direktno unutar romskih zajednica kroz terenske posjete.

Mustafa Husić Foto: Udar

Rodno zasnovano nasilje je tabu tema o kojoj malo kada pričamo. Moj cilj je bio da mladima i njhovim roditeljima ukažem na taj problem. Tri mjeseca sam radio sa djecom koja su korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku, jer po svemu sudeći, djeca zatečena na ulici su direktno izložena rodno zasnovanom nasilju, a građani to zanemaruju. Veliki dio svog vremena sam posvetio i radu sa roditeljima, kako bi im približio sam problem. Odlazeći direktno u romsku zajednicu uspio sam da razgovaram sa većim brojem roditelja i ukažem im na rad Dnevnog centra i važnost obrazovanja, jer kroz obrazovni sistem djeca će se izgraditi kao individualne ličnosti. Rad na problemu rodno zasnovanog nasilja mora biti konstantan, jer jedino tako ćemo da donesemo promjenu – govori Mustafa.

Međunarodni akteri ukazuju na propuste u obrazovnom sistemu, te je ovom prilikom Renata Gojak, koordinatorica UN-ovog projekta “Dijalog za Budućnost” istakla da izostanak edukacije u obrazovnom sistemu o rodno zasnovanom nasilju predstavlja ogroman problem u njegovom prepoznavanju.

Renata Gojak (Foto: Udar)

U toku cijelokupnog obrazovnog procesa, kroz osnovne i srednje škole, učenici ne uče ni jedan segment rodno zasnovanog nasilja. Iz toga proističe sama neinformisanost o problemu. Mladi ne znaju da prepoznaju rodno zasnovano nasilje, te ga upravo zato i ne prijavljuju. Vršnjačko nasilje je uvijek zastupljeno, ali se o tome rijetko govori i ne postoje zakonske mjere koje regulišu rodno zasnovano nasilje, što je još jedan ogroman propust – pojasnila je Renata Gojak.

Rodno zasnovano nasilje, ne predstavlja samo fizičko nasilje. Ono se ogleda i u iskorištavanju djevojčica i/ili dječaka čija se prava narušavaju zbog njihovih rodnih osobina.  Grupa mladih iz Tuzle je prepoznala ovaj problem, te su putem Forum teatra, direktno uticali na promjenu perspektive svojih sugrađana, te ukazali za urgentnost reakcije u slučajevima eksploatisanja maloljetnika.

Forum teatar je metoda koja uključuje i samu publiku u problematiku. Organizovali smo predstavu pod nazivom „Ruža“ u kojoj stariji brat prodaje svoju sestru u Italiju, kako bi se ona udala za starijeg čovjeka, iako je maloljetna. Predstavi su prisustvovali i predstavnici centara za socijalni rad, policije koji su bili zadivljeni i svima smo pojasnili šta je zapravo problem kada dođe do sklapanja brakova kod maloljetnika sa starijim osobama. Mnogi predstavljaju to kao dio romske kulture, ali ovom predstavom smo dolazali da nasilje nije rješenje i da romska kultura nije maloljetnički brakkazao je Vahid Beganović, direktor udruženja „Klub mladih Roma“ iz Tuzle.

Vahid Beganović (Foto: Udar)

Zajednički zaključak, unatoč svim postignutim rezultatima, ipak je ostao da borba protiv rodno zasnovanog nasilja ne smije stati nakon samo jedne inicijative. Ono predstavlja problem na kojemu se mora kontinuirano raditi kako bi rezultati postali vidljivi i kako bi se doprinjelo donošenju veoma potrebne promjene.

Ovaj projekat podržan je u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost“ koji pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine sprovode UNICEF, UNESCO i UNDP.

(portal-udar.net)