BORBA ZA ŽIVOT: Građani i građanke na protestima zahtjevali nabavku vakcina ili ostavke

Protesti su završeni pjesmom „Bolji život“  kao i zahtjevima za ostavke, ispred zgrade Vlade FBiH

736
Foto: Udar

Protesti simboličnog naziva „Borba za život“, nezadovljnih građana zbog nenabake vakcine održan je danas u Sarajevu, a više stotina građana iznijelo je niz poruka na račun vladajućih struktura.

Dio građana sa obilježenim automobilima, okupio se ispred Željezničke stanice u Sarajevu da bi se kasnije uputili ispred Parlametna BiH, gdje su došli ostali koji su na ovaj način željeli iskazati nezadovoljstvo.

Nakon upćenih poruka istaknutih na brojnim transparentima uputili su se pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Dali smo im rok od sedam dana, imaju veoma jednostavne zahtjeve koje je veoma lako ispuniti: hitnu ostavku Vijeća ministara, ostavkom Vlade Federacije BiH, uvođenje negativnog PCR testa pri ulasku u BiH. Nova vlada bi dobila četrnaest dana da izađe sa državnim, entiteskim ili kakvim god planom za borbu protiv pandemije, što  niti jedna vlada, kao ni pozicija i opozicija nisu uradili u prethodnom periodu. Krajnje je vrijeme da shvate koliko su njihove ruke krvavepo – ručila je Aida Feraget, jedan od od organizatorica današnjeg protesta

Nejra Latić-Hulusić koja je također jedna od organizatorica protesta „Borba za život“ je istakla kako cilj nisu masovne i agresivne demonstracije.

Ono što je bitno jeste da se pokaže dostojanstvo, ali i nezadovoljstvo u vezi sa sitacijom izazvanom pandemijom COVID 19. Naš  rok je do 13. aprila da Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem i ministrom Mandićem podnesu ostavke. Poslije toga mi se povlačimo iz organizacije, ali ćemo nastaviti pozivati sve obespravljene, manjine u BiH, radnike, demobilisane  borce da tražimo svoja prava i vratimo Bosnu i Hercegovinu nama –  poručila je Latić-Hulusić.

Protesti su završeni pjesmom „Bolji život“  kao i zahtjevima za ostavke, ispred zgrade Vlade FBiH.

(Portal Udar)