Borrell: Trenutačna kriza uzrokovana Covidom-19 jasno istaknula važnost medija

Prema njegovim riječima, novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove poput onih s kojima se sada suočavamo te u konačnici sigurnija, bogatija i održivija

1024
Josep Borell (Foto: Fena arhiv)

Povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja visoki predstavnik Josep Borrell uime Europske unije izjavio je da je trenutačna kriza uzrokovana bolešću Covid-19 jasno istaknula važnost medija.

Na Svjetski dan slobode medija odajemo počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima te povećavanju transparentnosti i odgovornosti – navodi Borrell.

U nesigurnim vremenima, kako je dodao, pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji je no inače, te doprinosi otpornijem društvu. Činjenica da neke zemlje koriste pandemiju bolesti Covid-19 kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija izaziva zabrinutost.

Unatoč novim rizicima i izazovima koje donosi ova pandemija, novinari i medijski djelatnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad. Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti – kazao je Borrell.

Prema njegovim riječima, novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove poput onih s kojima se sada suočavamo te u konačnici sigurnija, bogatija i održivija. No, mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao. Možda i više nego ikad prije sloboda medija danas je temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama te mogu donositi informirane odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

U prevelikom broju zemalja, dodao je Borrell, ometaju ga previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID-19, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija. Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internetskih stranica.

Novinari, a osobito novinarke, izloženi su kampanjama ocrnjivanja, financijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svojeg rada.

Europska unija ulaže napore na svojem području i izvan njega kako bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava te njezine socioekonomske posljedice, uključujući i uvjete u kojima rade mediji. Iako beskompromisno naglašava važnost punog poštovanja slobode izražavanja, EU je usmjerena i na borbu protiv dezinformiranja o pandemiji bolesti COVID-19 – izjavio je Borrell.

Kako je dodao, ona uključuje promicanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu te uklanjanje nezakonitog sadržaja. Te mjere mogu biti uspješne samo ako prate savjesni rad predanih i hrabrih novinara, koji čine naša društva sigurnijima, pravednijima i demokratičnijima.

EU danas snažno potvrđuje svoju trajnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija diljem svijeta. Sloboda medija nije samo pravo medijskih djelatnika, već i svakog od nas – naveo je Borrell, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA)