Bosna i Hercegovina nazadovala po medijskim slobodama, Crna Gora doživjela ogroman napredak

426

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja 3. maja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

U BiH stanje u medijima nije najbolje. Freedom House za 2021. upozorava da je  Bosna i Hercegovina nazadovala u oblastima demokratske vladavine i slobode medija, a iz profesionalnih udruženja upozoravaju da je novinarski rad u BiH opterećen političkim i finansijskim prijetnjama i pritiscima, malim platama i radom bez ugovora i na crno.

Najnoviji izvještaj Reportera bez granica za 2022. godinu potvrđuje trend nazadovanja medijskih sloboda u BiH, mada gledajući na region Jugoistočne Evrope situacija nije veoma loša, ali brine proces idenja unazad, za rezliku od nekih drugih zemalja regiona.

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

U regionu je najlošije rangirana Albanija koja se nalazi na 103. mjestu, a nazadovala je u odnosu na prošlu godinu čak 20 mjesta. Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mjesta u odnosu na izvještaj iz 2021. godine i sada je na 79. mjestu. U kategoriji “problematičnih zemalja”, gdje je i Srbija, su i BiH (67), Slovenija (54. mjesto), Sjeverna Makedonija (57. mjesto) te Crna Gora (63. mjesto). Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji “zadovoljavajućih”.

Zanimljivo je da je Crna Gora napravila najveći napredak. Sa 104 mjesta prošle godine, došla je do 63 mjesta. Dakle napredak od 41. mjesta. Dio medijskih stručnjaka smatra da je razlog za to diverzitet vlasti u Crnoj Gori nakon „pada“ režima Mile Đukanovića koji je vladao Crnom Gorom više od dvije decenije, a potom i otkolonom medija od nove vlasti.

Na prvom mjestu po slobodi medija je Norveška.

Vratimo se na Bosnu i Hercegovinu. U nastavku poslušajte audio prilog o medijskim slobodama u BiH i aktivitetu stranih donatora prema medijima u BiH koji su značajno ugroženi usljed ekonomskih pritisaka, ali i brojnim drugim političkim i medijskim momentima u BiH.

Prilog je pripremila Rubina Čengić u okviru USAID Podcasta.