Brčko: Besplatni stomatološki pregledi za korisnike Dnevnog centra

Većini mališana ovo je bila prva posjeta stomatologu i susret sa stomatološkom ordinacijom. Odlaskom stomatologu se smanjio i strah koji se inače stvara kod djece kada se spomenu „strašne“ stomatološke ordinacije

1220
Foto: Udar

Za korisnike Dnevnog centra u Brčkom u saradnji sa Javnim zdravstvom Brčko distrikta,  tokom prethodna dva dana organizovan je besplatan stomatološki pregled. Cilj akcije je bio da se kod djece na vrijeme razvije opšta svijest o važnosti higijene i zdravlja zuba.

-Svakih šest mjeseci djeca koja su korisnici Dnevnog centra idu na stomatološke preglede uz našu pratnju. Puno značaja pridajemo higijeni i zdravlju i želimo da kod djece od najranijeg uzrasta razvijemo opšte navike održavanja lične higijene  – rekla je Sabuha Salihović Ćorić, član stručnog tima u sklopu Dnevnog centra Brčko.

Sabuha kaže da se na ovaj način, pored djece, i roditeljima ukazuje na važnost održavanja lične higijene.

Nekima od naših korisnika ovo će biti prva posjeta stomatologu. Nadamo se da će ova aktivnost koju trenutno provodimo, dati pozitivne rezultate i da će se povećati broj odlazaka stomatologu – dodala je ona.

Većini mališana ovo je bila prva posjeta stomatologu i susret sa stomatološkom ordinacijom. Odlaskom stomatologu se smanjio i strah koji se inače stvara kod djece kada se spomenu „strašne“ stomatološke ordinacije.

Za neke od hrabrijih mališana, urađene su i sitne popravke zuba kako bi se razbio taj postojeći strah od stomatologa.

(portal-udar.neti)