Brčko: Besplatni stomatološki pregledi za korisnike Dnevnog centra

1116
Mališani iz Dnevnog centra (Foto: Udar)

Za korisnike Dnevnog centra u Brčkom i u suradnji sa Javnim zdravstvom Brčko distrikta, danas i sutra se organizuje besplatan pregled zuba. Cilj akcije je da se kod djece na vrijeme razvije opšta svijest o važnosti higijene i zdravlja zuba.

„Svake godine  vodimo djecu da obave stomatološki pregled. Puno značaja pridajemo higijeni i zdravlju i želimo da kod djece još od malih nogu razvijemo opšte navike održavanja lične higijene. Jedna od svrha posjete stomatologu je da  roditeljima ukažemo na važnost odlaska stomatologu. U par slučajeva neki od korisnika Dnevnog centra su se prvi put susreli stomatologom. Nadamo se da će ova aktivnost koju trenutno provodimo, dati pozitivne rezultate i da će se povećati broj odlazaka stomatologu“,  rekla je Danijela Vuković, član stručnog tima u sklopu Dnevnog centra Brčko.

Većini korisnika Dnevnog centra ovo je bila prva posjeta stomatologu i susret sa stomatološkom ordinacijom. Za hrabrije, pored pregleda, urađena je i popravka zuba. Pored razvoja navika za održavanje higijene zuba, današnjim odlaskom zubaru se smanjio i strah, koji se inače stvara kod djece kada su u pitanju „strašne“ stomatološke ordinacije.

Pregledi za mališane iz Dnevnog centra, biće nastavljeni i sutra.

(portal-udar.net)