Brčko: Mališanima iz romske zajednice uručeno 160 novogodišnjih paketića

1301
Foto: Udar

Povodom predstojećih praznika, Omladinski centar „Vermont“ u Brčkom u suradnji sa Olimpijskim komitetom BiH i Udruženjem građana „Romi na djelu“ organizovao je podjelu paketića za mališane iz romskih zajednica Brod i Suljagića sokak. U dvije organizovane podjele, 160 mališana je dobilo novogodišnje paketiće. Kako bi pokazali radost i zahvalnost za poklone i pažnju, mališani su organizovali priredbu, .

Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, kaže da je vrlo zadovoljan što je najmlađima mogao da uljepša praznike malim znakom pažnje.OC

Siniša Kisić (Foto: Udar)

Ja sam vrlo zadovoljan što u ime Olimpijskog komiteta mogu da uljepšam praznike romskoj djeci iz zajednica Brod i Suljagića sokak i mislim da će trajno ostati uspomena da je Olimpijski komitet Bosne i Herzegovine uručio paketiće za njih. Tu smo da osmislimo jedan dobar dan za naše najmlađe iz romske populacije. Nadam se da ćemo sljedeće godine moći da uradimo mnogo više za ovu grupaciju, te da obuhvatimo i Prutače, najveće romsko naselje u Brčko distriktu. Pored Brčkog, podjele paketića su planirane još u Tuzli i Livnu – rekao je Kisić.

Iako je do sada uručeno 160 novogodišnjih paketića za mališane iz romske zajednice, direktor Omladinskog centra „Vermont“, Damir Radenković,  kaže da i dalje ima djece iz naselja Brod i Suljagića sokaka koja ga nisu dobila.

-Trenutno smo u dogovoru sa gradonačelnikom, Sinišom Milićem, i predsjednikom Skupštine BD, Esedom Kadrićem da u narednom periodu i preostali broj djece koja nisu bila u mogućnosti da se pojave na podjeli paketića, dobiju paketić koji njima predstavlja ogromnu radost. Veliki broj djece nije mogao da dođe zbog udaljenosti romskih naselja od centra grada, pa ćemo narednu podjelu paketića pokušati da organizujemo u prostorijama Dnevnog centra za djecu u riziku koji se nalazi u blizini naselja Brod i Suljagića sokak
– pojasnio je Radenković.

Ćazim Salihović, predstavnik Udruženja građana “Romi na djelu“  rekao je da ovo djeci puno znači, jer veliki broj roditelja nije u mogućnosti da djeci priušti novogodišnji paketić.

Ćazim Salihović (Foto: Udar)

Drago nam je da sa ovim poklonima možemo da donesemo djeci osmjeh na lice. U tom paketiću se nalaze neke stvari koje svako dijete treba da ima, koje nisu luksuz, ali nekima ipak nisu dostupne. Puno roditelja ima veliki broj djece i nije u mogućnosti da djeci kupi paketiće, pa podjela poput ove, njima mnogo znači jer djeca neće da se osjećaju izostavljeno i biće vesela, jer su dobila paketić. Zahvalan sam Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine što su nam omogućili da pomognemo romskoj populaciji i nadam se da ćemo u naredom periodu nastaviti da radimo još više sa romskom populacijom – kazao je Salihović.

(portal-udar.net)