Brčko: Nabavljena dva vozila za prijevoz učenika s posebnim potrebama

Osim nabave specijalnih vozila Crveni krst privodi kraju i druge projekte koji će unaprijediti kvalitetu obrazovanja u Brčkom

1318
Foto: Vlada Brčko distrikta

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, danas je sa šefom Odjela za obrazovanje Senadom Osmanovićem i voditeljicom Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Marom Matkić, posjetio Crveni krst Brčko distrikta BiH i prisustvovao primopredaji dva specijalna vozila koja su spremna za početak nove školske godine, a koristit će se za prijevoz učenika s posebnim potrebama.

Za nabavku dva specijalna vozila, novac je osiguran iz proračuna Brčko distrikta BiH, a ukupna vrijednost iznosi oko 100.000 KM.

Predstojnik Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović rekao je da će vozila predstavljati iskorak ka stvaranju boljih uvjeta za djecu s posebnim potrebama.

“U posebnom odjelu Treće osnovne škole imamo četrnaest učenika s posebnim potrebama. Što se tiče inkluzivne nastave, svaki dan radimo na njezinom poboljšanju. Pratimo europske trendove, ulažemo u nastavni kadar i pružamo sve ono što se može učiniti za mališane kako bi se sutra što više osposobili za samostalan život”, kazao je Osmanović.

Osim nabave specijalnih vozila Crveni krst privodi kraju i druge projekte koji će unaprijediti kvalitetu obrazovanja u Brčkom.

Sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta BiH Denis Šehanović, istakao je da su privedene kraju i aktivnosti na projektu koji se odnosi na užine za djecu socijalnih kategorija, kao i na projektu dopunjavanja ormarića sanitetskim materijalom u osnovnim i srednjim školama te vrtićima.

“Riječ je o aktivnosti koja se odnosi na užinu za učenike, odnosno djecu socijalnih kategorija. Ove godine imamo i sufinansiranje Vlade Brčko distrikta BiH u iznosu od 10.000 maraka, što će za duplo povećati broj užina. Također, tu je i projekt koji smo započeli još 2015. godine putem Odjela za javnu sigurnost, a odnosi se na ormariće prve pomoći koji su postavljeni u osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima. Vršit ćemo redovito dopunjavanje ormarića sanitetskim materijalom”, kazao je Šehanović, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

(portal-udar.net)