Brčko: Obilježen dan socijalnog rada

Organizatori su poručili da su kvalifikovani socijalni radnici neophodni za unaprijeđenje sistema socijalne zaštite i osiguranje društvene stabilnosti

1641
Foto: Vemont

U organizaciji Stručnih radnika u djelatnosti socijalnog rada i Omladinskog centra „Vermont“ uz podršku Misije OSCE u BiH, u Brčkom je obilježen Međunarodni  dan socijalnog rada.

Ove godine, Dan socijalnog rada obilježava se pod motom promovisanja važnosti ljudskih odnosa, a jedan od ciljeva je i afirmacija profesije socijalnih radnika, čiji je rad prepoznat kao opšte dobro i od posebnog značaja za zajednicu.

Organizatori su poručili da su kvalifikovani socijalni radnici neophodni za unaprijeđenje sistema socijalne zaštite i osiguranje društvene stabilnosti. Ističu da upravo oni omogućuju najugroženijim članovima društva pristup uslugama koje su potrebne za održavanje životnog standarda.

„Zadovoljstvo nam je pružiti podršku novoosnovanom udruženju i samim tim ih podstaći da unaprijede svoj rad kako bi naši građani dobili najkvalitetnije usluge. Vjerujemo da ćemo kroz zajedničko djelovanje u nama bliskoj oblasti socijalne zaštite, doprinjeti i samom jačanju marginalizovanih grupa te im omogućiti lakše i efikasnije ostvarivanje njihovih prava“, rekao je za Udar, Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Ovom prilikom iz Misije OSCE-a su naglasili kako će nastaviti da pružaju podršku u unaprijeđenju kapaciteta stručnih radnika, koji rade na polju socijalne zaštite, sve sa ciljem poboljšanja i unaprijeđenja usluga koje pružaju građanima i građankama BiH.

(portal-udar.net)