Brčko: Obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti

Svoju kulturu, nošnju i ples predstavili su i brčanski Romi, čiji su predstavnici ukazali na realnu potrebu promocije romske  kulture i tradicije ne samo za ne-rome nego i za romsku populaciju na ovom području

1189
Foto: Udar

Uz podršku Vlade BD, Mreža nevladinih organizacija “Promoviši pozitivno” u Brčkom je danas obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti. Pored učešća 3 konstitutivna naroda u BiH, svoje običaje, tradiciju i nošnju predstavili su i pripadnici nacionalnih manjina iz Brčko distrikta.

Prema riječima organizatora, obilježavanje ovog datuma imalo je za cilj promovisanje multikulturalnosti, približavanje različitim kulturnim izražajima i vrijednostima u svrhu njihovog zajedničkog učešća u jačanju povezanosti naroda u zajednici Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić u svom uvodnom obraćanju pojasnio je da je ovo prilika da se kaže šta Vlada Distrikta preduzima kada je u pitanju promovisanje kulturnih različitosti, dijaloga i tolerancije.

„Kada su u pitanju javne usluge i slično, mi na prostoru Distrikta imamo statutarna utvrđena prava na nediskriminaciju koja podrazumijevaju jednaka prava i pristup svih bez obzira na različitosti. Netolerancija se ponajviše javlja kao posljedica nepoznavanja drugog i drugačijeg i zato je i ova današnja aktivnost prilika da se ukase, ili apeluje na svijest svih nas da prihvatamo drugo i drugačije i da u jednoj sinergiji zajednički doprinesemo boljem razvoju i prosperitetu Brčko distrikta BiH”, rekao je Siniša Milić.

Foto: Udar

Građani i građanke BD-a, smatraju da se ovakve i slične manifestacije moraju češće održavati kako bi se doprinjelo iskorjenju nacionalizma i negativnih društvenih pojava, promociji jednakosti, suživota i svega pozitivnog  u ovom gradu.

“Drago mi je što vidim i ovakve aktivnosti u našem gradu. Mislim, jednostavno u našim glavama i dalje preovladava taj osjećaj podjeljenosti, ili su naši, ili njihovi… Ovakvi događaji pokazuju da možemo imati svoje običaje i njih njegovati, a da poštujemo i prihvatimo običaje naših sugrađana.  Prelijepo je vidjeti ovako brojne predstavnike naroda u Brčkom na jednom mjestu”, kazala je za Udar Ferida Mešković, građanka iz Brčkog.

Svoju kulturu, nošnju i ples predstavili su i brčanski Romi, čiji su predstavnici ukazali na realnu potrebu promocije romske  kulture i tradicije ne samo za ne-rome nego i za romsku populaciju na ovom području.

Ćazim Salihović, predsjednik jedinog romskog udruženja na području Brčko distrikta iskazao je zadovoljstvom uključivanja brčanske romske zajednice u ovaj događaj.

“Drago mi je da smo pozvani da zajedno sa svim ovim udruženjima predstavimo malo i naše Rome u jednom lijepom svijetlu. Ovom prilikom želim apelovati na naše vlasti da u budućnosti organizuju još ovakvih događaja, na kojima ćemo imati priliku mjenjati svijest brčaka o Romima na ovom području”, istakao je Ćazim Salihović, predsjednik udruženja “Romi na djelu”.

Međutim, romsku kulturu u modernom dobu, čini se, neophodno je predstavljati i samoj romskoj zajednici, jer prema svemu sudeći, Romi u Brčkom polako gube svoj identitet.

“Vidim sve više naše djece, naših Roma kako se u školi i inače ne izjašnjavaju kao Romi. Moja djeca, pa i unuci znaju da se ne trebaju stidjeti ničega, Romi su i trebaju biti ponosni na to. Zato moramo čuvati ono što je naše i pokazati i drugim Romima da trebaju biti ponosni na ono što su Romi uradili za ovaj grad”, kazala je za naš portal Mejra Šećić, mještanka naselja Suljagića sokak u Brčkom.

Foto: Udar

Manifestaciju su također podržale i međunarodne organizacije, a u svojoj izjavi za medije, Namik Hadžalić u ime Misije OSCE-a u BiH, kazao je da OSCE već drugu godinu podržava organizacije civilnog društva i obilježavanje 21. maja – Svjetskog dana kulturnih različitosti za dijalog i razvoj i da je danas u Brčkom kroz kulturnu manifestaciju pokazana raznolikost kako samih naroda tako i  Brčko distrikta .

U sklopu događaja u Gradskoj vijećnici za posjetioce je otvorena i izložba fotografija „Na marginama“ čiji je cilj da se na slikovit način promoviše pozitivne priča o Romima.

(portal-udar.net)