Brčko: Optužnica protiv Ćazima Salihovića zbog uzimanja mita za stambeno zbrinjavanje Roma

1316
Ćazim Salihović (Foto: Udar arhiva)

Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu Tužilaštva Brčko distrikta protiv Ćazima Salihovića (53), člana komisije za stambeno zbrinjavanja Roma u Brčkom, zbog sumnje da je od korisnika stanova u namjenski izgrađenoj zgradi u naselju Novo Brčko tražio i primio novac.

Salihović je optužen da je od korisnika ili njihovih srodnika zahtijevao novčanu protivuslugu, nakon donošenja preliminarne rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, učestvujući u komisiji gradonačelnika Brčko distrikta kao predstavnik Udruženja Romi na djelu.

Tužilaštvo je podiglo, a Osnovni sud u Brčkom u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Salihovića za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi. Propisana kazna zatvora za ova djela je od jedne do deset godina.

“On se tereti da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih da se vide, od osam osoba zatražio protivuslugu u vidu predaje novca, uglavnom u određenim iznosima. Stavlja mu se na teret da je, nakon što ga je najprije odbio B.E., nastavio od drugih korisnika i članova njihovih porodica uzimati iznose od 50, 200, pa čak i do 1000 KM, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani”, rekli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

(portal-udar.net)