BRČKO: ZA PROJEKTE ZAPOŠLJAVANJA OBEZBJEĐENO 1,73 MILIONA KM – POZVANI ROMI DA KONKURIŠU

2398

Brčanski Zavod za zapošljavanje ove godine je, u saradnji sa Vladom distrikta i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, obezbijedio 1,73 miliona KM za razne programe zapošljavanja, samozapošljavanje i podsticaja u zapošljavanju, rekao je Srni direktor Zavoda Vlado Jevtić.

Kako prenosi biznis.info, riječ je o programima samozapošljavanja, podsticaja u zapošljavanju, te zapošljavanja lica iz kategorije teže zapošljivih, kao i o programu zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina.

Jevtić je rekao da se svim tim programima planira zapošljavanje oko 220 lica sa liste brčanskog Zavoda.

“Za projekat samozapošljavanja, koji se realizuje već četvrtu godinu, u ovogodišnjem budžetu odobreno je 500.000 KM, dok je obezbijeđeno još 250.000 KM iz prethodne godine koji nisu potrošeni, a o kojima odluku treba da donese brčanska Skupština”, rekao je Jevtić.

On kaže da se ovaj projekat provodi na osnovu programa koji Zavodu dostavlja Odjeljenje za privredni razvoj, a ovim sredstvima planirano je finansiranje između 60 i 70 projekata.

“U skladu sa pozitivnim i negativnim iskustvima sprovođenja ovog programa revidiraćemo maksimalne iznose koji se dodjeljuju za pokretanje vlastitog biznisa”, precizirao je Jevtić.

On navodi da je ove godine za program podsticaja zapošljavanja obezbijeđeno 860.000 KM za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih.

“Kroz podsticaje planiramo da zaposlimo tri grupe nezaposlenih – mlade do 35 godina, žene starije od 45 i muškarce starije od 50 godina. Prvi put želimo da zaposlimo i lica sa više od 60 odsto invaliditeta. Kroz sprovođenje ovog programa već je sklopljeno 85 ugovora sa preduzetnicima”, dodao je Jevtić.

On je dodao da Zavod iz budžeta Ministarstva za izbjeglice BiH ima na raspolaganju 120.000 KM za zapošljavanje lica romske nacionalne manjine, čime bi moglo da bude zaposleno između 20 i 25 Roma.

“Kroz taj program već su zaposlena četiri lica, ali ova sredstva često ostanu neiskorištena”, rekao je Jevtić i pozvao firme i Rome da se prijave u Zavod ukoliko su zainteresovani za korišćenje ovih sredstava, odnosno zapošljavanje kako bi ovaj program bio realizovan do kraja godine.