Bregu: Regionalna saradnja i regionalna integracija dvije strane iste medalje

Ovogodišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana „Kreativna rješenja, održiva saradnja i pametan razvoj“ održava se putem interneta od 7. do 9. decembra, navodi se u saopćenju

825
Majlinda Bregu

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu  učestvuje na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana “Kreativna rješenja, održiva saradnja i pametan razvoj” u organizaciji “Prijatelja Evrope”. 

Na otvaranju samita  Bregu je kazala da su ‘regionalna saradnja’ i ‘regionalna integracija’  dvije strane iste medalje, te da je “integracija tržišta možda više dio procesa evropske integracije”.

Regionalna saradnja, međutim, nije samo integracija tržiša. To je politički proces. Zato je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, koji su potpisali lideri svih šest ekonomija zapadnog Balkana prošlog mjeseca u Sofiji, dobar plan. Ekonomska integracija u kojoj se ne vodi računa o ekonomskoj, političkoj i društvenoj realnosti je recept za neuspjeh. Zato samo radili da ovaj okvir bude realan i ostvariv – rekla je danas Bregu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Navela da je kriza nameće dvije perspektive, jedna je unutrašnja, a druga vanjska.

I dok pandemija Covid -19 dramatično mijenja svijet i sve nas čini izuzetno ranjivim i krhkim, regionalizacija može izbiti kao alternativni put razvoju. Takvi napori se, međutim, prije ili kasnije suočavaju sa izazovima i kašnjenjima, a od nekih se iz različitih razloga odustaje. Početni koraci, kao što je dublja integracija među nama samima ne mogu uspjeti bez istovremenih daljih koraka ka integraciji naših tržišta u evropsko tržište. Samo na ovaj način ciljevi mogu biti i veći, a proces se smatrati uspješnim – zaključila je Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju otvorila je samit sesijom „Podrška regionalizaciji: Most ka jačoj i stabilnoj demokratiji“, zajedno sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, saveznom ministricom Austrije za evropsku uniju i ustav Karolinom Edtstadler i zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bugarske Petkom Doykovim.

Moderator je bio direktor za Aziju, mir, sigurnost i odbranu, digitalnu oblast i glavni glasnogovornik Dharmendra Kanani.

Četvrtu godinu zaredom Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) partner je vodećoj stručnoj organizaciji sa sjedištem u Briselu “Prijatelji Evrope” (FoE) koja organizuje godišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Zapovjedništva američkih snaga za Evropu i programa Evropske unije “Evropa za građane”.

Ovogodišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana „Kreativna rješenja, održiva saradnja i pametan razvoj“ održava se putem interneta od 7. do 9. decembra, navodi se u saopćenju.

(FENA)