Bronislawa Wajs (Papusza) – romska pjesnikinja ispred vremena

Papusza je bila pismena, što je u to vrijeme bilo neobično za poljske Rome. Radila je razne kućne i fizičke poslove u zamjenu za časove pisanja i čitanja

1718
Foto: Romediafoundation

U karavanu koji je lutao širom centralne i istočne Evrope, 1908. godine rođena je Bronislawa Wajs, prva romska pjesnikinja u Poljskoj čije su pjesme objavljene.

Živjela je u teškom periodu, koje naročito nije bilo naklonjeno ženama umjetnicama. Bronislawa Wajs, postala je popularna pod pseudonimom Pupusza, što na romskom jeziku znači lutka. U romskoj zajednici susrela se sa prezirom, jer je napustila tradicionalnu žensku ulogu.

Odbijena zbog neplodnosti, optužena za otkrivanje plemenskih tajni, izbačena je iz zajednice. Ti progoni uzrokovali su probleme sa mentalnim zdravljem i prisilili je na psihijatrijske tretmane osam mjeseci. U samoći je uvidjela utjehu, jer drugačije nije moglo, te je narednih 34 godine provela sama, izolovana od društva, sve do smrti.

Papusza je bila pismena, što je u to vrijeme bilo neobično za poljske Rome. Radila je razne kućne i fizičke poslove u zamjenu za časove pisanja i čitanja. Sa 15 godina su je udali za mnogo starijeg svirača. U svakom trenutku, bilo sretnom, ali češće tužnom, vidjela je inspiraciju. Nezadovoljna brakom, pjevala je, pripovjedala i pisala pjesme.

Za njen talenat čuo je poljski pjesnik Jerzy Ficowski koji je objavio nekoliko njenih pjesama u poljskim časopisima. U časopisu, pored njenih pjesama, nalazio se i intervju sa pjesnikom Julianom Tuwimom. Kada je čuo za njenu materijalnu situaciju, tražio je autorske naknade za njene pjesme, a kasnije i umjetničku stipendiju, ali ih je Papusza odbacila.

“Nemojte se ljutiti na mene, ali ja nisam naučena da uzimam novac”, rekla je pjesnikinja. Nikada nije mislila da je moguće uzeti novac za pisanje pjesama.

Većina Papuszinih pjesama je uključivala tradicionalne romske formate sa nekim neobičnim aspektima kao što je pisanje u jednini. Nostalgija, češžnja i osjećaj gubitka, bili su dominantni.

“… voda ne gleda iza

Ona bježi, ide dalje

Gdje je oči neće vidjeti,

voda luta…”

Bronislawa Wajs je preminula 1987. godine u 78. godini života u poljskom gradu Inowroclaw.

O životu Papusze snimljena su dva dokumentarca, a 2013. premijerno je prikazan i igrani film “Papusza”. U pozorištu u Krakowu, 1994. izvedena je premijera simfonijske pjesme Papusza Harp, na romskom jeziku.

Nekoliko američkih romana utemeljeni su na životu Bronislawe Wajs. Romsko pozorište “Romance” iz Ukrajine, takođe je izvelo predstavu o životu velike pjesnikinje.

(portal-udar.net)