Brza reakcija: Uhapšen mladić koji je prijetio masovnim ubistvima po školama u Sarajevu

389
Pixabay ilustracija
Pixabay ilustracija

Zbog virtuelnih prijetnji da će počiniti masakr sličan pogromu u Teksasu kada je ubijena 21 osoba, uhapšen je u Sarajevu dvadesetogodišnjak inicijala H.Č. Danas je nakon ispitivanja tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga što bi osumnjičeni mogao dovršiti započeto djelo.

H.Č. je rođen u Brčkom, a nastanjen je u Sarajevu.

Kako su saopštili iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni je lišen slobode nakon informacija zaprimljenih od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od strane istražilaca specijalizovanih za visokotehnološki kriminal na području sarajevske opštine Novi Grad, te lišen slobode u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije.

On se tereti da je koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD-u, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, nastavlja intenzivnu istragu o ovom slučaju.

Proteklih dana sigurnosni sajber kriminal i terorizam je u izuzetnom porastu. Gotovo stotinu škola i drugih javnih institucija u oba entiteta dobilo je prijetnje o postavljenim bombama. Nešto ranije ista stvar se desila u Srbiji gdje je ovo okarakterisano kao teroristička kampanja zasnovana na političkim osnovama. Po tvrdnjama medija, dio prijetećih poruka je došao iz Švajcarske, što neki smatraju albanskim neprijateljskim aktivitetom, a dio iz Poljske, što je protumačeno kao osveta Srbiji što nije uvela sankcije protiv Rusije. Podaci iz BiH govore da su prijetnje došle sa ruskih servera, mada se nije spekulisalo o razlozima. Međutim, stručnjaci kažu da porijeklo servera nije relevantno za porijeklo počinioca, jer se na skoro svaki server može prikačiti osoba iz bilo koje zemlje.

Do sada su međunarodne aktivnosti na otkrivanju poziva za najteža krivična djela i pedofiliju bila relativno brza i efikasna. Međutim, rat u Ukrajini je uzdigao digitalne komunikacione tehnologije, odnosno njihovu zloupotrebu, do neslućenih visina te je sajber kriminal, propaganda i fake news na najvišoj tački u istoriji. Rat je izazvao prekid komunikacije sa Rusijom na ovim pitanjima (barem javno i za male zemlje), a i zemlje zapada su više okrenute ratnim zbivanjima. Ipak hrabri da su podaci koji su osnova za hapšenje osumnjičenog, došli od stranih službi, i to vrlo promptno. No, za sada nema napredka da se riješi prošlosedmična kriza masovnih sajber prijetnji civilnom stanovništu, koja je kao i u ovom slučaju, u najvećoj mjeri bila okrenuta prema djeci.