”Budimo humanISTI- razlike su u našim glavama“

1644

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ počelo je sa realizacijom projekta “Budimo humanISTI- razlike su u našim glavama“. Plan ovog projekta jeste u okviru radionica spojiti deset učenika romske nacionalne manjine sa istim brojem djece drugih nacionalnost. U projekat su uključeni biće učenici sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola.

Redovni nastavni plan i program bez prostora za „tabu teme“

Aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini na nacionalnom nivou je u posljednjim godinama vrlo alarmantno, naročito među djecom i mladima. U nastavnim planovima i programima koje koriste školske ustanove, ne stavlja se veliki fokus na smanjenje stigmatizacije među učenicima različitih nacionalnosti i socijalnih statusa. Pored toga, učenici prolaze kroz gradivo koje je unaprijed određeno od strane resornog Ministarstva, te nastavnici i profesori nemaju dovoljno prostora da posvete pažnju tzv. tabu temama.

Poučeni iskustvom koje je Udruženje imalo prethodnih godina u radu sa pripadnicima romske nacionalne manjine, zaključeno je da postoji potreba da se dodatno radi na razvijanju svijesti o potrebi inkluzije djece svih nacionalnosti u vanškolskim edukativnim aktivnostima. Smatramo da će ovaj projekat podstaći buduće generacije da postanu društveno odgovorni članovi svoje zajednice“,  rekao je Jovan Divjak, direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Put do postajanja društveno odgovorne osobe

Prva kreativna radionica ovog projekta uspješno je ralizovana u Visokom i tom prilikom učesnicima je predstavljena važnost socijalne inkluzije, kako prepoznati nasilje i diskriminaciju.

„Projekat “Budimo humanISTI- razlike su u našim glavama” je počeo sa realizacijom kroz prvu radionicu u Visokom. Tokom susreta sa učenicima, obrađene su teme Nasilno ponašanje, Diskriminacija te Omladinski aktivizam. Glavni cilj ovog projekta je doprinijeti povećanju svijesti učesnika o prevazilaženju različitosti i različitih vrsta diskriminacije, upoznati ih sa koristima inkluzije, te ih osposobiti i povećati im motivaciju da ustraju na putu postajanja društveno odgovornih mladih osoba. Očekujemo da će kroz ovu radinocu učesnici razviti svijest o važnosti socijalne uključenosti, naučiti prepoznati nasilje i diskriminaciju te načine reagovanja na njih. Cilj je i potaći učenike da razvijaju svoju kreativnost“, rekla je Melina Dželović, projekt menadžer Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Teme svih radionica bazirane su na tome da učenici po završetku projekta mogu utjecati na smanjenje diskriminacije prema bilo kojoj nacionalnosti, te diskriminacije i predrasuda uopće, te razviti komunikaciju između djece različitih nacionalnih pripadnosti.

Naši mladi zaslužuju bolje sutra

„Projekat je novo osvježenje u našem Udruženju, kojim bismo željeli podstaći mlade na razne edukacije i aktivnosti kako bi postigli svjesnost, spremnost, razumjevanje, spremnost na timski rad, učenje, zabavu i ugodno druženje. Na prvoj radionici imali smo zaista divno druženje sa djecom, koja su bila spremna za rad u ugodnoj atmosferi. Ono što je poseban dojam ostavilo na mene jeste da su djeca zaista uživala u radu i na kraju radionice su poželjeli da se nastave družiti sa nama i dalje i da bi voljeli da se projekat nastavi realizirati. Podstaknuta njihovim riječima pozivam sve donatore/partnere koji bi željeli surađivati sa nama u nastavku realiziranja projekta da nam se pridruže i da zajedno nastavimo podsticati mlade na obrazovanje, inkluziju, timski rad. Smatram da obrazovanjem jedino možemo biti u boljem sutra, a naši mladi to itekako zaslužuju“, rekla je Aida Hasović, jedna od edukatorica na projektu.

Ovaj projekat podržan je od strane Raiffeisen banke, a posebnost ovog projekta je u tome što su edukatori i voditelji radionica volonteri i stipendisti Udruženja, obrazovani na različitim poljima.

Po završetku svih radionica učesnici će imati priliku ljetovati na Boračkom jezeru koje Udruženje organizuje već dugi niz godina.

(portal-udar.net)