Bugarska: Bivši zamjenik premijera optužen za diskriminaciju Roma

Iz Bugarskog helsinškog komiteta su rekli da su pripadnici romske zajednice, koji nisu imali nikakve veze sa krivičnim djelom, bili izloženi javnim i masovnim prijetnjama, prozivkama, i na kraju su bili deložirani iz sela jer su im kuće bile bespravne

543
Krassimir Karakachanov

Bugarski Vrhovni administrativni sud (SAC) proglasio je čelnika nacionalističke stranke VMRO i bivšeg zamjenika premijera Krassimira Karakachanova krivim za diskriminaciju Roma.

Slučaj je nastao nakon što su dvojica muškaraca romskog porijekla napala Bugarina iz mjesta Vojvodinovo u januaru 2019. godine. Napadači su identifikovani i naknadno osuđeni, ali posljedice onoga što se desilo pogodile su cijelu romsku zajednicu u tom mjestu, rekao je bugarski Helsinški komitet (BHC), koji je pomogao u vođenju slučaja.

Karakachanov je u to vrijeme dao izjavu za medije u kojoj je Rome nazvao “ciganima”, te je kazao da je „strpljenje Bugarske prema Romima na izmaku“, prenijeli su bugarski mediji.

Iz Bugarskog helsinškog komiteta su rekli da su pripadnici romske zajednice, koji nisu imali nikakve veze sa krivičnim djelom, bili izloženi javnim i masovnim prijetnjama, prozivkama, i na kraju su bili deložirani iz sela jer su im kuće bile bespravne.

Isprva Komisija za zaštitu od diskriminacije (CPD), a zatim i prvostepeni sud, nisu pronašli ništa loše u izjavi Karakachanova. U to je vrijeme on je bio zamjenik premijera i ministar odbrane u vladi Boyka Borissova.

Međutim, Vrhovni je sud naglasio činjenicu da je izjava potpredsjednika vlade prenošena u mnogim medijima. Sud je napomenuo da on nije kritikovao konkretne prestupnike koji su bili lično odgovorni, već je govorio za cijelu etničku grupu. Sada Komisija za zaštitu od diskriminacije mora ponovno razmotriti to pitanje, i moguće je da Karakachanova novčano kazni.

Evropski parlament je u septembru prošle godine u rezoluciji pozvao države članice da poduzmu odlučne mjere da se ukine anti-romsko raspoloženje u svojim društvima. Evropska komisija je pozvana da razvije mehanizam za praćenje rada zemalja na ovom pitanju.

(Portal Udar)