Bugarska: Konferencija i marš neonacističkih skupina biće održani krajem aprila

BNS već tradicionalno organizuje kontroverzni Lukovmarch, posvećen generalu Hristu Lukovu kojeg su komunisti ubili tokom Drugog svjetskog rata zbog njegovog propagiranja nacističke ideologije

1243
Članovi nacionalističkih organizacija marširaju u Sofiji 2018. godine (Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV)

Desničarska Bugarska nacionalna unija (BNS) sazvala je krajem aprila u Bugarskoj sastanak i konferenciju ultranacionalističkih i neonacističkih grupa iz Njemačke, Poljske, Francuske, Mađarske i Češke.

BNS već tradicionalno organizuje kontroverzni Lukovmarch, posvećen generalu Hristu Lukovu kojeg su komunisti ubili tokom Drugog svjetskog rata zbog njegovog propagiranja nacističke ideologije.

– Ovo je prvi put da izlaze u javnost i najavljuju takvu konferenciju. To znači da više ni ne pokušavaju sakriti svoju ideologiju od očiju javnosti – izjavio je za BIRN u ponedjeljak član Antifa grupe iz Sofije koji je želio ostati neimenovan..

Organizacije koje su najavile da će se pridružiti konferenciji “Zajedno za Evropu domovinu” su Die Rechte iz Njemačke, Les Nationalistes iz Francuske, Szturmowcy iz Poljske, Legio Hungaria iz Mađarske i Narodni a Socialni Fronta iz Češke, navodi Balkan Insight.

– Pokreti će prezentovanti svoje ideje i otkriti zanimljive detalje o budućim zajedničkim inicijativama – navedeno je u pozivu na web stranici BNS-a.

Francuski Les Nationalistes, čiji je moto “partija rada i porodice” – izjavili su da će stići u Sofiju u subotu, 20.aprila, dan prije službenog programa BNS-a.

Njemački Die Richte odavno je pristalica BNS-a, a njegovi članovi pridružili su se Lukovmarchu već 10 puta. I Les Nationalistes i Legio Hungaria koriste keltski krst, prisvojeni neonacistički simbol, na svojim zastavama.

Kao što je BIRN izvijestio, bugarske vlasti rijetko istražuju krajnje desničarske skupine, iako se širenje nacističke ideologije smatra krivičnim djelom kao zločin.

Nekoliko desničarskih i nacionalističkih stranaka izrazile su očekivanja da će dobro proći na evropskim izborima u maju, a ankete predviđaju da će stranke lijevog centra proći lošije zbog posljedica imigracije i drugih pitanja vezanih za identitet, piše Balkan Insight.

(portal-udar.net/balkaninsight.com)