CCI: Samo pet posto institucija dobilo oba pozitivna mišljenja Ureda za reviziju institucija u FBiH

Kako je naglašeno na današnjoj konferenciji proces javne revizije se ne završava objavom revizorskih izvještaja, već uključivanjem i drugih nadleženih institucija koje bi vršile nadzor nad provođenjem datih preporuka revizora

683

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine je u posljednje tri godine analizirao finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima za sto kantonalnih institucija, od čega je samo pet posto dobilo oba pozitivna mišljenja, rečeno je tokom današnjeg predstavljanja Centra Civilnih inicijativa (CCI) analize Efekti revizorskih izvještaja na kantonalnom nivou vlasti.

Projekt koordinatorica CCI-a Hanifa Jašarević istakla je da “dodatno zabrinjava i podatak da je samo 12 posto datih preporuka u potpunosti realizovano od strane institucija,  „što upućuje na nedostatak odgovornosti predstavnika revidiranih subjekata“.

Hanifa Jašarević

-Da izostaje funkcija parlamentarnog nadzora pokazuje i podatak da čak šest kantonalnih skupština nikako ne razmatra nalaze Ureda za reviziju o načinu trošenja javnog novca od strane kantonalnih institucija – rekla je Jašarević, dodavši da samo skuštine Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zenkičko-dobojskog kantona i Kanotna Sarajevo na svojim sjednicama raspravljaju o revizorskim izvještajima.

Kako je naglašeno na današnjoj konferenciji proces javne revizije se ne završava objavom revizorskih izvještaja, već uključivanjem i drugih nadleženih institucija koje bi vršile nadzor nad provođenjem datih preporuka revizora.

Ana Lučić

Putem revizorskih izvještaje daje se uvid nu tenutno stanje u vezi sa trošenjem javnih sredstava i usklađenost sa zakonima u radu javnih institucija. Tamo gdje je identifikovan propust mora se djelovati i otkloniti se svi propusti, budući da se radi o novcu svih građana – rekla je menadžerica za odnose s medijima CCI-a Ana Lučić.

Ispred CCI-a danas je naglašena posebna važnost nadzora nad nalazima revizorskih izvještaja od strane kantonalnih skupština, budući da je Ured za reviziju institucija u FBiH započeo sa objavom izvještaja o finansijskoj reviziji institucija za 2020. godinu. Skupštine bi trebale razmatrati revizorske izvještaje zajedno sa Akcionim planovima za otklanjanje nepravilnosti i slabosti, te donijeti adekvatne zaključke kojima će se institucije obavezati nna implementaciju revizorskih preporuka.

Aktivnim pristupom kantonalnih skupština u procesu javne revizije, osigurat će veći stepen realizacije revizorskih preporuka, što bi u konačnici dovelo da se novac građana troši transparentno i odgovorno,  zaključeno je na današnjem predstavljanju navedene analize CCI.

(Portal Udar)