Češka: Prisilno sterilisane Romkinje dobiće po 11 hiljada eura odštete

Nije poznat tačan broj Romkinja koje je tadašnja Čehoslovačka prisilno sterilizirala za vrijeme komunističke vladavine, no procjenjuje se da je riječ o stotinama ili čak možda i hiljadama žena

821

Češka je na putu da konačno ispravi historijsku nepravdu učinjenu prema Romkinjama koje su prisilno sterilisane tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, nakon što je prijedlog zakona o kompenzaciji prošao donji dom češkog parlamenta.

Još se međutim čeka da zakon stupi na snagu, jer moraju da ga odobre oba doma parlamenta prije parlamentarnih izbora u oktobru.

Češka zastupnica vladajuće stranke ANO Helena Valkova, koja je također i češka povjerenica za ljudska prava, izborila se za prijedlog zakona.

Valkova smatra da je presudna ne samo lakoća s kojom je Poslanički dom usvojio Zakon o novčanoj naknadi žrtvama, za zakon je glasalo 77 od 99 prisutnih poslanika, već i brzina rasprave koja je omogućila njegovo usvajanje.

„To budi stvarnu nadu da bi zakon mogao da bude usvojen prije izbora”, kazala je Valkova za Deutsche Welle.

Nije poznat tačan broj Romkinja koje je tadašnja Čehoslovačka prisilno sterilizirala za vrijeme komunističke vladavine, no procjenjuje se da je riječ o stotinama ili čak možda i hiljadama žena.

Novi prijedlog zakona omogućio bi isplatu oko 11.000 eura svakoj Romkinji koja je prošla prisilnu sterilizaciju. Njihove će prijave morati procijeniti liječničko povjerenstvo, koje će provjeriti jesu li žene stvarno sterilizirane. Volkova vjeruje kako bi u konačnici oko 400 žena imalo pravo na takvu kompenzaciju, većinom u dobi između 60 i 70 godina.

Iznos kompenzacije temelji se na prethodnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava, koji je 2011. dodijelio sličan iznos slovačkim Romkinjama koje su tužile Slovačku zbog prisilnih sterilizacija.

Zakon je naišao na široku podršku u donjem zastupničkom domu, a protiv su bili zastupnici desne stranke Sloboda i direktna demokracija (SPD).

Čehoslovačka nije bila ni jedina zemlja koja je pokušavala sterilizacijom zaustaviti rast romske populacije – prema podacima iznesenim na konferenciji Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) 2016. godine, slučajevi prisilne sterilizacije Romkinja zabilježeni su i u Mađarskoj i Uzbekistanu, ali i u zemljama koje se danas diče pravima svojih manjina, poput Švedske, Norveške i Njemačke.

(Portal Udar)