Češka: Sahranjen Stanislav Tomáš, poznat kao „evropski George Floyd“

Tomáš je sahranjen tek nekoliko sedmica nakon što je umro, kad je porodica dobila obavještenje da druga obdukcija neće biti dozvoljena

727

Stanislav Tomáš, Rom koji je preminuo 19. juna nakon policijske brutalnosti u Teplicama u Češkoj, sahranjen je jučer u ovom mjestu, u prisustvu javnosti.

Oko 60 ljudi prisustvovalo je obredu u crkvi, a zatim su u povorci ispratili kovčeg i prisustvovali samom činu ukopa.

Sahrani je prisustvovala i Simona Tomášová, sestra preminulog.

Tomáš je umro 19. juna nakon što su policajci u Teplicama prilikom hapšenja upotrijebili silu, klečeći mu na vratu nekoliko minuta, nakon čega je preminuo u kolima hitne pomoći.

Snimak hapšenja i policijske brutalnosti brzo se proširio društvenim mrežama, a nakon toga ovaj čin naišao je na kritike javnosti i međunarodnih aktivista i organizacija, što je rezultiralo protestima širom Evrope.

Na snimku se vidi policajac kako kleči na vratu Tomáša na jednak način na kkoji je ubijen i Afroamerikanac George Floyd u maju 2020. u SAD-u.

Neprofitne organizacije koje se u Češkoj bave ljudskim pravima i pitanjima vezanim za Rome porodici su unajmile advokata, uz podršku Evropskog centra za prava Roma.

S druge strane, policajci su dobili podršku češkog premijera Andreja Babiša, ministra unutrašnjih poslova Jana Hamáčeka, i šefa češke policije Jana Švejdara.

Vijeće Evrope i češki Amnesty International zatražili su temeljitu istragu incidenta, a hapšenje su nazvali brutalnim i nezakonitim.

Kako su kazali iz Vijeća Evrope, snimci hapšenja su uznemirujući i nameću mnoga pitanja.

Porodica Stanislava Tomáša više je puta preko svog pravnog zastupnika službeno zatražila drugu obdukciju, ali taj je zahtjev odbijen.

Tomáš je sahranjen tek nekoliko sedmica nakon što je umro, kad je porodica dobila obavještenje da druga obdukcija neće biti dozvoljena.