Češka: Upošljavanjem romskih spasioca do mira na bazenu

1083

U češkom gradu Usti nad Labem u termalnom bazenu Brná zaposleno nekoliko Roma I Rominja kao dežurni spasioci u pomenutom kompleksu.

Martina Mata, direktorica komunalnog preduzeća, koja upravlja objektom, govori o pozitivnim efektima upošljavanjem romskog osoblja. Proteklih godina se desilo nekoliko sukoba između neromskih i romskih plivača širom zemlje.

Objekat Brná je tada bio na meti lažnog izvještavanja u medijima, navodeći da se Romi ne ponašaju u skladu sa kućnim redom bazena.

Do poboljšanja slike samog kompleksa je došlo upošljavanjem Roma. Mata je rekla da romski uposlenici nisu uposleni po posebnoj proceduri:

“Svi su se sami prijavili na oglas koji smo objavili na društvenim mrežama, na javnom prijevozu, na univerzitetu i u Birou za zapošljavanje. Svi su prošli standardnu proceduru izbora.”

Ovi ljudi žele da rade. U termalnom bazenu Brná rade ukupno dva Roma kao spasioci, jedna romska spasiteljka i službenica Romkinja – službenik obavlja čišćenje po potrebi i druge male poslove – rekla je Mata.

Rečeno je da će se broj romskih uposlenika dodatno povećati u narednom periodu.

“Trenutno smo u procesu zapošljavanja romskog vrtlara”, rekao je direktorica, dodajući da je saradnja sa romskim zaposlenima apsolutno primjerna i zadovoljava sve strane. Mi zaista pozdravljamo ovu saradnju, ona doprinosi boljem redu među onima koji posjećuju bazen.”

Naglašeno je da je bazen posjećen i od strane romske zajednice i da je itekako važno i korisno što imaju uposlenike koji govore Romski jezik.

“Naši zaposleni govore i na romskom, među ostalim vještinama, što znači da im je lakše da komuniciraju sa nekim posjetiocima i da im objasne stvari. Nekada se dešavalo da romski posjetioci nisu razumjeli naše prethodne zaposlene”.

Govoreći romski, jedan od uposlenika je nedavno uspio smiriti jednog gosta koji je bio preglasan. “Govoreći na češkom sa [plivačem] nije funkcionisalo, ali kada smo počeli da govorimo romski sa njim, on se brzo smirio i shvatio da se ne treba tako ponašati – rekao je spasilac Šenki.

Postojim više poštovanja od strane čeških i romskih posjetilaca. Moje kolege i ja se trudimo da bazen učinimo prijatnim i sigurnim – dodao je.

“Romi mnogo bolje reagujuj na upozorenja kada ih kaže neko iz njihove zajednice”, rekao je spasilac, ističući da je njegov tretman čeških posjetilaca potpuno isti kao i tretman romskih. Mata je to potvrdila, rekavši: “Reakcije svih posjetilaca su pozitivne, Romi koriste bazen kao i svi drugi.”

(portal-udar.net/romea.cz)