Češki kickboxer romskog porijekla osvojio zlato u Sarajevu

Udar je i2017. godine pisao o ovom mladom Romu iz Češke kada je postao juniorski svjetski prvak Europe, a 2018. godine pobijedio je u muškoj kategoriji na Međunarodnom prvenstvu u Češkoj

1131
Foto: Facebook page of Václav Sivák

Václav Sivák osvojio je zlato na seniorskom Svjetskom prvenstvu u kik-boxu koje je proteklog vikenda održano u Sarajevu. Sivak, mladi Rom iz Češke, pobjedio je izazivača iz Kazahstana u finalnom meču i tako postao prvi svjetski prvak u kik boksu iz ove zemlje. Takmičenje je organizirala Svjetska kickboxerska asocijaci (WAKO).

Ta međunarodna kickbox organizacija, certificira amaterska takmičenja u kickboxu i njegovo upravljačko tijelo upravlja sportom na amaterskom nivou.

Istorija je stvorena! Češki kikbox ušao je u anale ovog sporta 25. oktobra 2019. godine– objavljeno je na službenoj web stranici Češke unije ful kontakta i drugih borilačkih vještina.

Václav Sivák postao je prvi češki državljanin u historiji koji je postao svjetski prvak u muškoj kategoriji K-1 discipline – objavio je službeni češki web portal za sport. Mladi romski sportaš koji je osvojio zlato, proglašen je i najvećim uspjehom u povijesti češkog kickboxa do danas.

Vašek Sivák je to učinio, postao svjetski prvak u WAKO kickboxingu. Velike čestitke, ovo je najveći uspjeh u povijesti češkog amaterskog kickboxinga za muškarca – izvijestila je web stranica FightNews.cz .

Potvrdio je svoj super talent, piše FightNews.cz o njegovoj pobjediSivák iza sebe ima brojne uspjehe u disciplini K-1, u kojoj je sada prvak.

Udar je i2017. godine pisao o ovom mladom Romu iz Češke kada je postao juniorski svjetski prvak Europe, a 2018. godine pobijedio je u muškoj kategoriji na Međunarodnom prvenstvu u Češkoj. Sportski mediji izvještavaju da je jedan od najvećih talenata u ovoj disciplini u Češkoj.

Sivák je odrastao u izoliranoj zajednici i nije mu trebalo mnogo da krene lošim putem. Otac ga je ipak usmjeravao prema sportu, što ga je spasilo uticaja ulice i omogućilo mu da pronađe svoj put naprijed.

Sivák je trenutno vodeći prvak u disciplini K-1 za muškarce težine 67 kg ili manje. Prošle godine je osvojio zlato na više juniorskih prvenstva, na primjer, na WAKO takmičenju u Skoplju, Makedonija, u kategoriji K-1 za muškarce težine 63,5 kg ili manje.

(portal-udar.net/romea.cz)