Čestitka potpredsjednice FBiH: Ne smijemo zaboraviti da su Romi narod jedinstvene povijesti i kulture

1093
Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH (Foto: PR ureda potpredsjednice)

U povodu 08. aprila, Svjetskog dana Roma, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, uputila je čestitku pripadnicima romske populacije u BiH.

Uz želje da ovaj dan, koji se obilježava kao dan romske kulture i identiteta, provedete u radosti, miru i ljubavi, u krugu svojih porodica i prijatelja, upućujem vam iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana Roma.

Prilika je ovo da podsjetimo da je romska zajednica, iako je jedna od najvećih nacionalnih manjina u Evropi, često izložena diskriminaciji. Nikako ne smijemo zaboraviti da su Romi narod jedinstvene povijesti i kulture ali uprkos svemu tome, svjedoci smo da  trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, uprkos  nastojanjima, njihov položaj nije bitno promijenio.

Izuzetno je važno da se svi zajedno borimo i zalažemo za unapređenje položaja svih građana romske nacionalnosti i u Bosni i Hercegovini, te da zajednički ustrajemo na putu ostvarivanja njihovih ljudskih i manjinskih prava, posebno prava na dostojanstven život, obrazovanje i rad.

Posljednjih godina u našoj zemlji uspješno su realizovani brojni projekti, posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja romske populacije ali na tome ne smijemo stati  nego trebamo nastaviti naša nastojanja  za stvaranje pretpostavki  da se i druga otvorena pitanja romske populacije sistemski rješavaju.

Zajedno trebamo raditi na i tome da se podigne svijest o  stigmatizaciji Roma, kako bi se srušili zidovi predrasuda i kako bi se pomoglo aktivnije uključivanje u društvo pripadnika romske populacije.

(portal-udar.net)