”Ciganin, ali najljepši”, roman koji osvaja Hrvatsku

1238
Foto: zagorje.com

Ovogodišnji dobitnike velike književne nagrade “Gjalski”, pripala je autoru Kristianu Novaku za roman “Ciganan, ali najljepši”, prenio je portal zagorje.com. Ova prestižna nagrada koja se dodjeljuje hrvatskim autorima I autoricama, odjeljena je protekle sedmice, tradicionalno u dvorcu Gjalski.

Žiri koji je birao najbolji roman, činili su Julijana Matanović, Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Stjepan Čuić, a odluka je donesena jednoglasno.

“Novak pronalazi i izabire temu „jake priče“ koja nije vidljiva i prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, ali na prostoru između Drave i  Mure to je već dugo opće mjesto, svakodnevna tema koja će se doskora riješiti, napeti odnos između romske nacionalne manjine i većinskog hrvatskog stanovništva. Opsežni je pripovjedni materijal Novak raspodijelio u četiri narativno– pripovjedačke cjeline, u ispovjednu perspektivu mladoga i najljepšeg Ciganina Sandija, njegove intimne prijateljice Milene, kurdskog izbjeglice Nuzata i policajca Planlčića”, rekao je Ivica Matičević u ime žirija.

Gordana Farkaš Sfeci, vlasnica izdavačke kuće Ocean i more koja objavljuje Novakova djela, rekla je kako osjeća veliki ponos zbog njegovog uspjeha, tim više što je uz Nagradu Gjalski osvojio i nagradu T – portala.

“Prozna produkcija je u posljednjih godinu dana bila vrlo jaka i zaista je veliko priznanje i velika čast što Kristianu u ruke ide ovako važna nagrada”, dodala je Farkaš Sfeci.

Okupljenima se obratio i dobitnik nagrade ne skrivajući svoje uzbuđenje.

“Moram priznati da još nisam došao k sebi. Srce mi je puno i presretan sam. Ova nagrada nije samo ime. Ova nagrada iza sebe ima dugu tradiciju, osvajali su je najvažniji hrvatski pisci, a konkurencija je iz godine u godinu sve jača”, istaknuo je Novak, dodajući da je na knjizi radio četiri godine.

“Svaki očaj tijekom pisanja imao je smisla’’, našalio se dobitnik Nagrade Gjalski.

Član žirija, Matičević dodao je još kako je ova knjiga probila gornju granicu estetike kada je u pitanju proza u Hrvatskoj.

“Usudio bi se reći da se nakon Izvanbrodskog dnevnika Slobodana Novaka koji je objavljen 1976., u Hrvatskoj nije pojavilo ovakvo djelo. Trebalo nam je svega 20 sekundi da odlučimo tko je dobitnik”, istaknuo je Matičević.

(portal-udar.net)