Članovi grupe za izmjene Izbornog zakona se sastali sa parlamentarcima EU

Iznoseći različite stavove u vezi sa političkom krizom i blokadom rada institucija BiH, članovi Interresorne radne grupe složili su se u vezi s potrebom provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta „Sejdić i Finci protiv BiH“.

512

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo i članovi Interresorne radne grupe Snježana Novaković Bursać i Damir Arnaut razgovarali su danas s poslanicima Evropskog parlamenta Tineke Strik iz političke grupacije Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Dietmarom Kösterom iz političke grupacije Progresivna alijansa socijalista i demokrata, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Članovi Interresorne radne grupe upoznali su poslanike Evropskog parlamenta s aktuelnom političkom situacijom u BiH, kao i s radom ovog mješovitog tijela zaduženog za izradu prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

Iznoseći različite stavove u vezi sa političkom krizom i blokadom rada institucija BiH, članovi Interresorne radne grupe složili su se u vezi s potrebom provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta „Sejdić i Finci protiv BiH“ – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

U saopćenju se navodi da su poslanici Evropskog parlamenta iznijeli ocjenu da politička kriza u BiH eskalira, te naglasili nužnost uspostavljanja konstruktivnog dijaloga koji bi doveo do uklanjanja etničkih podjela, te uvažavanja prava svih građana BiH, uključujući i prava manjina o kojima govore presude Evropskog suda za ljudska prava.

Takođe su naglasili potrebu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te apelovali na uzdržavanje od provođenja bilo kakvih jednostranih poteza, koji bi, kako su rekli, mogli ugroziti mir i bezbjednost građana BiH, a time i zemalja Evropske unije (EU).

Podvukli su da uspostavljanje vladavine prava i poštovanje ljudskih prava predstavljaju temelj svakog prosperitetnog društva, a posebno država koje žele da postanu punopravne članice EU – navodi se u saopćenju.