Crna Gora: Donatorsko veče za izgradnju prvog skoništa za žrtve dječjih ugovorenih brakova

458
Foto: Ilustracija

Humanitarno donatorsko veče “Produži moje djetinjstvo i doniraj”, za prikupljanje sredstava za izgradnju prvog nacionalnog specijalizovanog servisa za žrtve dječjeg ugovorenog braka u Crnoj Gori, biće održano u u Velikoj sali KIC “Budo Tomović” u srijedu 20. aprila od 18 sati.

Prvu nacionalnu kampanju organizuju Centar za romske inicijative u saradnji sa KIC “Budo Tomović”, a na donatorskoj večeri učestvuju regionalna pop zvijezda Bojan Marović koji je i zaštitno lice kampanje, Ismail Delija – pobjednik Pinkovih zvijezda 2017. godine, KIC pop hor, Folklorni ansambl KIC-a i volonteri Centra za romske inicijative sa Forum teatrom na temu dječji ugovoreni brakovi.

Kako napominju u KIC-u, govornici donatorske večeri su Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative, pjevač Bojan Marović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj, predsjednik Savjetodavnog odbora Centra za romske inicijative Slavko Milić i Snežana Burzan Vuksanović, direktorica KIC-a.

Kako su podsjetili, Centar za romske inicijative je od 2011. godine registrovao 112 slučajeva dječjeg nedozvoljenog, ugovorenog braka starosne dobi od 11 do 16 godina u Crnoj Gori.

„Kao posljedicu toga imamo da djeca rađaju djecu, djevojčicama se otima njihovo djetinstvo, narušava se njihovo zdravstveno stanje, prekida osnovno obrazovanje, bezbrižan razvoj. Zabrinjavajući su podaci da više od 72 % djevojčica iz romske i egipćanske zajednice zasniva dječji brak prije punoljetsva, a 50 % djevojčica ne odlučuje kada će zasnovati brak i za koga će se udati. U Crnoj Gori ne postoji sklonište koje će zbrinuti djevojčice i raditi na njihovoj sigurnosti, bezbjednosti i reintegraciji”, navodi se u saopćenju.