Crna Gora ima prvi romski fudbalski klub

Ovo nije samo fudbal, ovo su i integracije i emancipacije. Klub iz Bijelog Polja zove se FK E-Roma. Većina fudbalera su skupljači starog gvožđa

1550
Foto: screenshot

Prvi romski fudbalski klub u Crnoj Gori svjedoči da je ovaj sport najbitnija sporedna stvar na svijetu, a nekada i više od toga.

Svaki njihov izlazak na teren je pobjeda, iako u jesenjoj sezoni nisu pobijedili ni jednu utakmicu. U trećoj crnogorskoj ligi u sjevernoj regiji, ovi su pobjednici posljednji na tabeli.

Svi se prezivaju Selimović, samo je jedan Rizvanović, ali i on im je brat.

Ovo nije samo fudbal, ovo su i integracije i emancipacije. Klub iz Bijelog Polja zove se FK E-Roma. Većina fudbalera su skupljači starog gvožđa.

“Radimo s gvožđem, tim se bavimo, i tako zarađujemo pare,” kaže jedan od Selimovića. Predsjednika kluba Romi zovu ceribaša.

Foto: screenshot

“Ovo za omladinu ne može biti bolje, jer ovo je prvi fudbalski klub u Bijelom polju i u Crnoj Gori, a mislim i šire, da je romski,” kaže predsjednik kluba.

Osim novca za putovanje na utakmice, bjelopoljska opština je ekipi obezbijedila i profesionalne trenere, koji zbog lakše komunikacije sa igračima imaju i spisak od nekoliko romskih riječi, da bi se lakše sporazumijevali.

“Cilj ovog projekta, osim edukacije, i fudbalske i ljudske, je da napravimo i nekog dobrog igrača koji će sutra igrati u nekom većem rangu, našem, a možda napraviti i internacionalnu karijeru i obući dres reprezentacije Crne Gore, i time pokazati da je Crna Gora zemlja za sve, kao što i jeste. Ovo se i radi upravo zbog toga što je Crna Gora zemlja za sve ljude,” rekao je trener.

(portal-udar.net)