Crna Gora: Multikulturalizam sa predrasudama

547

Crnogorska kulturna mreža pokrenula je projekat “Crna Gora bez podjela” koji je izazvao veliki broj negativnih reakcija na društvenim mrežama, pišu podgoričke Vijesti.

Na fotografijama ljudi odjevenih u nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, pripadnici romske populacije su prikazani u radnoj opremi komunalnih radnika.

 

Kampanja je na društvenim mrežama izazvala niz snažnih negativnih reakcija.

Romski savjet osudio je projekat “Crna Gora bez podjela”, ističući da se taj savjet godinama unazad bori da svoj narod predstavi u pozitivnom svjetlu.

“Smatramo da radnici zapošljeni u D.O.O “Čistoća” u radnom odjelu nisu dio romske kulturne nošnje i svaka alegorija ne može doprinijeti smanjenju stereotipa ma koliko u dobroj volji bila namijenjena”, kazali su oni.

Iz Romskog savjeta su saopštili i da su realizatori prisustvovali godinama ranije obilježavanju Dana Roma 8. aprila “znali bi da imamo određenu nošnju koja predstavlja našu kulturu”.

Arno Ahmetović, jedan od građana romske nacionalnosti iz Podgorice za UDAR kaže da vjerovatno organizacija to nije uradila da nekoga svjesno uvrijedi, ali da je to loš primjer.

„Kamo sreće da svi nezaposleni Romi rade u komunalnom, ali zašto samo Crnogorci, Albanci i Bošnjaci imaju elemente svog identiteta“, rekao je Ahmetović.

Romska tradicionalna nošnja su dimije ili šalvare, a bogata je uglavnom motivima cvijeća i crvene boje.

Foto Udar, Aldin Fafulović
Foto Udar, Aldin Fafulović

Iz CKM-a su kazali da će se projekat realizovati u više faza i da je prvenstveno posvećen mladima kod kojih žele “da podignu svijest o značaju prevazilaženja podjela”. No, ovakav vizuelni identitet pokazuje nesnalaženje vezano za kulturne identitete i društvene kontekste.