Crveni krst Opštine Centar, obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

 Prema svim provedenim istraživanjima, Bosna i Hercegovina se skoro uvijek pozicionira na vrh ljestvice najsiromašnijih zemalja u Evropi

1202
Foto: Udar

U svijetu se 17. oktobar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Godine 1993. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ovaj datum označila kao datum kada će se akcenat staviti na promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva, naročito u zemljama u razvoju.

Crveni krst sarajevske opštine Centar, na simboličan način već nekoliko godina obilježava ovaj datum.

“Odlučili smo spojiti tri važna dana, Međunarodni dan hrane, Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, tako što smo pozvali naše korisnike kućne njege i naše mlade volontere, te napravili druženje. Predstavićemo radionicu borbe protiv trgovine ljudima, uz hranu, te na kraju druženja ćemo podijeliti simbolične pakete našim korisnicima”, rekla je Džana Kapić, predsjednica omladine Crvenog krsta Opštine Centar.

Prema svim provedenim istraživanjima, Bosna i Hercegovina se skoro uvijek pozicionira na vrh ljestvice najsiromašnijih zemalja u Evropi. U Crvenom krstu su iznijeli podatak da je u 2016. godini 73% radnika u BiH  imalo platu koja ih svrstava u relativno siromašno stanovništvo. Takođe, saopšteno nam je da na području Centra ima 181 korisnik toplog obroka.

“Ljudi su jednostavno navikli na život u siromaštvu, usljed prethodnog rata i snalaze se onako kako znaju i umiju. Činjenica je da imamo veliki broj građana koji rade za minimalnu platu, a zatim i građana koji ostvaruju pravo na penzije, koje su minimalne. Uprkos tome, ne primjećujem da se u javnosti ovom danu posvećuje pažnja. Ovaj dan je isti kao i prethodni, a ista situacija je bila i prethodne godine” istakla je Sabina Ibrica, sekretarica Crvenog krsta u Centru.

(portal-udar.net)