Ćurak: Evropska budućnost BiH prilično neizvjesna

Po njegovom mišljenju, rezultati općih izbora održanih 7. oktobra u zemlji su sumnjivi zbog dešavanja koja su produkt aktuelnog izbornog zakonodavstva

827
Prof. dr. Nerzuk Ćurak (Foto: Udar arhiva)

Evropska budućnost Bosne i Hercegovine unutar savremenog geopolitičkog poretka, u smislu njenog skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji, prilično je neizvjesna, smatra redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, član Odbora za političke nauke Odjeljenja društvenih nauka koje djeluje u Akademiji  nauka Bosne i Hercegovine.

Tokom njegovog javnog predavanja održanog danas u toj akademiji o temi „Geopolitički poredak savremenog svijeta i evropska budućnost Bosne i Hercegovine“, Ćurak je kazao da će pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji biti krajnje diskutabilno ako na izborima za Evropski parlament iduće godine prevagnu retrogradne, ksenofobne, neodesničarske stranke.

Ipak se nada pobjedi emancipatorskih snaga i smatra da je Evropska unija koja bi se oduprla trijumfu najgorih politika, za Bosnu i Hercegovinu zapravo najbolji put.

“Situacija zahtijeva da se u BiH krene u ‘proizvodnju države’, što bi ojačalo ono pozitivno, a neutralisalo negativno, ali ja ne vidim takvu ‘proizvodnju’, naprotiv”, riječi su ovog profesora.

Po njegovom mišljenju, rezultati općih izbora održanih 7. oktobra u zemlji su sumnjivi zbog dešavanja koja su produkt aktuelnog izbornog zakonodavstva. Proces formiranja novih vlasti bit će mukotrpan, a ako i budu formirane skoro, identitetska pitanja će, nažalost, staviti iznad životnih, smatra Ćurak.

Njegovo je mišljenje da smo „upali u zamku primitivnog kapitalizma koji politiku identiteta predstavlja pitanjem života i smrti“.

“A zamislite ako još za Evropski parlament pobijede retrogradne snage….? Evropska budućnost Bosne i Hercegovine unutar savremenog geopolitičkog poretka nije izvjesna. Bila bi zagarantirana kad bi milioni ljudi kazali u sebi da su sve sfere života važnije od politike, a da je politika samo servis koji to mora da transmitira prema Evropskoj uniji. To bi bio početak ozdravljenja”, zaključuje Nerzuk Ćurak.

(FENA)