Da bi bili atraktivni na tržištu, morate imati visok nivou stručnosti u vlastitoj profesiji

Alem je nakon završetka fakulteta ostao u svom rodnom mjestu, iako su preduslovi za profesionalni napredak izvan države vjerovatno bolji. Veliki broj mladih IT stručnjaka čak i prije zvaničnog završetka studija već je profesionalno angažovan. Posebno visoka potražnja je u razvijenim zemljama Evrope i na područiju SAD-a.

1324
Alem Zekić

Alem Zekić, mladi i talentovani Kakanjac nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu, osnovao je sopstvenu firmu „Synergy Soft“.

Alem je ovim poduhvatom pokazao mladim ljudima kako se može živjeti od vlastitih ideja i napraviti nešto što može unaprijediti cjelokupno društvo.

Svoje prvo radno iskustvo, stekao je radeći u domaćim kompanijama, nakon čega se odvažio svoje znanje, rad i trud uložiti u vlastit biznis.

„Osnovna djelatnost Synergy Soft-a je softver inženjering, pri čemu postoji težnja razvoju rješenja za web, mobilne, tablet, smart tv plaftorme. Ovim pristupom činimo softver dostupnim uvijek i sa bilo koje lokacije”, rekao je Alem Zekić.

Profesionalni napredak

Ideja o vlastitoj firmi je aktivna još od perioda njegovih studentskih dana. Međutim, tek nakon dvije godine profesionalnog angažmana u drugim firmama osjećao se dovoljno spremno za osnivanje vlastite firme.

„Posebno ulogu u toj odluci imala je i želja za profesionalnim napretkom, jer mislim da je najbolji način za razvoj ličnosti u mladosti i ubrzan profesionalni napredak samostalno vođenje projekata“, rekao je Alem.

U proteklom periodu Synergy Soft je više bio orijentisan na out-source, nego na razvoj vlasitih proizvoda. Trenutno na tržište izlaze sa dva produtka, eParlament i BH Smart School.

EParlament je informacioni sistem koji integralno podržava sve procese vezane za sjednice vijeća, odnosno skupština. To su procesi pripreme, održavanja i analize sjednice. Vijećnici, odnosno članovi skupština koriste smart uređaje za pregled materijala i ostalih relevatnih podataka o sjednicama, te na toku sjednica iste uređaje koriste za glasnje i druge akcije tokom sjednice.

U Bosni i Hercegovini je primjenjiv na oko 150 lokacija, uključujući općine, gradove, kantone, entitete i naravno skupštine na državnom nivou.

Smart School

BH Smart School je sistem primarno namijenjen za upotrebu u osnovnom i srednjem obrazovanju, pri čemu pristup sistemu imaju nastavnici, uposlenici škole, roditelji i uposlenici nadležnih ministarstava. Potencijalni broj korisnika odgovara broju osnovnih i srednjih škola u državi.

Alem je nakon završetka fakulteta ostao u svom rodnom mjestu, iako su preduslovi za profesionalni napredak izvan države  vjerovatno bolji.  Veliki broj mladih IT stručnjaka čak i prije zvaničnog završetka studija već je profesionalno angažovan. Posebno visoka potražnja je u razvijenim zemljama Evrope i na područiju SAD-a. Glavni preduslov za razvoj rješenja u oblasti IT-a su ljudski resursi.

„Ne trebaju nam velike investicije kao u drugim oblastima da bi kreirali rješenja kakva se kreiraju u razvijenim društvima širom svijeta. Ukoliko zadržimo u državi dovoljan broj stručnjaka, onda vjerujem da možemo biti na barem približnom nivou kao i razvijena društva u ovom segmentu. Bosna i Hercegovina je još uvijek zemlja u razvoju. Veliki broj sistema je potrebno realizovati, odnosno tržište je prilično široko. Vjerujem da će ljudi koji donose odluke razvoj tih sistema povjeriti domaćim snagama“, rekao je Alem.

Na pitanje šta trenutno radi i šta od njeg možemo očekivati u budućnosti, Alem je rekao da planira nove proizvode koji će biti široko upotrebljivi, a to su “Smart ticketing management system” i “Time attendance system”.

„Trenutno radimo na razvoju još dva produkta. Jedan od tih sistema u razvojnoj fazi nazivamo “Smart ticketing management system”, koji predstavlja rješenje za upravljanje ulaznicama, od procesa promocije događaja i rezervacije, pa sve do finalne provjere ulaznice na lokaciji održavanja događaja. Drugi sistem u u razvojnoj fazi nazivamo “Time attendance system”, koji služi za monitoring radnih sati uposlenika, pri čemu razvijamo uređaj za evidentiranje korisničkih akcija posredstvom RFID kartica i cloud sistem za pregled podataka i generisanje izvještaja”, rekao je Alem.

Atraktivni na tržištu

Alem je mladi IT stručnjak koji je uzor mnogim mladim ljudima koji studiraju ili koji su u potrazi za poslom. On je dokaz kako se može uspjeti vlastitim znanjem i zalaganjem, te njegova poruka za sve mlade ljude glasi:

„Da bi bili atraktivni na tržištu rada morate imati visok nivou stručnosti u vlastitoj profesiji i bez obzira na stučnost u profesiji poznavati osnove ekonomije, osnove prava i aktivno govoriti barem jedan strani jezik. Također, vještine komuniciranja su jako bitne, odnosno poslovna korespondencija je veoma atraktivna vještina.  Za sticanje ovih vještina potrebno se aktivirati što ranije, volontiranje u određenim organizacijama ili obavljanje stručnih praksi su pogodni načini za to. Dakle, slobodno vrijeme je potrebno uložiti u vlasititi razvoj”,  istakao je Alem.

(portal-udar.net)