Da li je Adela Petrović diskriminisana prilikom proglašenja učenika generacije

Također u navodima stoji da je dijete koje je postalo đak generacije u nekom periodu vršilo neku vrstu nasilja nad Adelom, pa je imalo i sniženo vladanje na polugodištu, iako u javnom pozivu stoji da se učenik može kandidovati ako u toku školovanja nije imao manje vladanje od primjernog

1390
OŠ "Miladije" Tuzla

Učenica Osnovne škole „Miladije“ u Tuzli Adela Petrović, sa prosjekom ocjena 5, konkurisala je za učenika generacije za ovu školsku godinu.

Međutim, ona ipak nije ponijela tu titulu, jer, kako tvrdi porodica, iako je imala dovoljan broj bodova, škola ju je diskriminisala, te bodovala u suprotnosti sa pravilnikom.

Stoga je druga učenica izabrana za učenicu generacije, a sumnja se da iza svega stoji činjenica da je Adela Romkinja.

Upućena je žalba školskom odboru koja se razmatrala prošle sedmice, dan prije nego je direktorici škole istekao mandat.

Također u navodima stoji da je dijete koje je postalo đak generacije u nekom periodu vršilo neku vrstu nasilja nad Adelom, pa je imalo i sniženo vladanje na polugodištu, iako u javnom pozivu stoji da se učenik može kandidovati ako u toku školovanja nije imao manje vladanje od primjernog.

Žalba roditelja je upućena i sad ide na rješavanje na drugostepenom nivou, a u našem slučaju drugostepeni nivo je školski odbor. Danas je sjednica školskog odbora na kojoj će se razmatrati žalba na odluku nastavničkog vijeća za izbor i imenovanja učenika generacije za ovu školsku godinu. Na sjednicu je pozvana predsjednica komisije, član komisije, osoba ispred reda roditelja, pa ćemo vidjeti šta će školski odbor utvrditi – kazali su za Udar iz ove osnovne škole prošle sedmice.

Udar je u međuvremenu dobio odgovor iz ove osnovne škole, u kojem se navodi da je tokom mjeseca maja u toj školi provedena procedura izbora učenika generacije u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju kriterija i načina izbora učenika generacije osnovne škole (Službene novine TK, 4/2013). Kako se navodi, sva tri učenika koji su bili kandidati za učenika/cu generacije su bili bodovani u skladu sa navedenim Pravilnikom.

Nakon provedene procedure učenica Adela Petrović zauzela je drugo mjesto – rekli su iz ove škole.

Takođe, iz škole su potvrdili da su roditelji učenice Adele Petrović podnijeli prigovor na izbor učenika generacije navodeći da je škola diskiriminirala učenicu Petrović, te da učenica koja je izabrana za učenicu generacije isti izbor nije zaslužila.

Školski odbor je razmatrao prigovor roditelja i utvrdio da je škola postupila u skladu sa Pravilnikom. Naime, obje učenice su imale primjerno vladanje i odličan uspjeh na kraju svakog razreda tokom svog školovanja – naglasili su.

Iz škole su na kraju naveli da su ponosna što je među svojim učenicima imala i jednu učenicu poput Adele Petrović koja je svojim zalaganjem i trudom, pored izuzetnog akademskog uspjeha mnogo doprinijela i promociji škole.

Žao nam je što obje učenice nisu mogle osvojiti prvo mjesto na izboru. Također, jako nam je žao ako porodica smatra da je razlog ovakvog rezultata prilikom izbora učenika generacije na bilo koji način vezan za nacionalnu pripadnost bilo kojeg od kandidata. Škola među svojim učenicima ima učenike različitih nacionalnih opredjeljenja i briga o interesima svih njih nam je visoko rangirana u našim vrijednostima, ali i djelovanjima – rekli su u odgovoru za Udar.

Adela  je ranije za Udar kazala da je doživljavala diskriminaciju u drugom razredu, jer drugovi nisu odmah znali da je Romkinja.

Kada su saznali, počeli su me izbjegavati i ismijavati, ali im je bilo čudno kako jedna Romkinja može biti odlična i primjerna djevojčica. Kako je vrijeme prolazilo i kako sam ostvarila uspjehe, tako su me počeli prihvatati, jer znanjem sam dokazala da nije bitno koje sam nacionalnosti i vjere i  da svi možemo biti uspješni i jednaki – kazala je tada Adela.

Kako saznajemo, porodica uz pomoć romskih aktivista iz Tuzle pokrenuće i sudski postupak kojim će pokušati dokazati da su u ovom slučaju učinjene nepravilnosti.

(Portal Udar)