Da li je češki Rom koji je umro nakon policijske intervencije „evropski George Floyd“

Snimka koja kruži društvenim mrežama prikazuje trojicu policajaca koji su savladali mladića, a koji je pokušavao da se oslobodi. Jedan policajac držao je njegove noge, a drugi je zatim klečao na njegovom vratu nekoliko minuta

1293

Video iz češkog grada Teplice masovno se dijeli na društvenim mrežama, na kojem se vidi policijska intervencija nad mladim Romom, koji je kasnije umro u vozilu hitne pomoći.

Članovi romske zajednice njegovu smrt upoređuju sa smrću Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policija prošle godine ubila u SAD-u.

Jedan od policajaca je nekoliko minuta klečao na vratu muškarca. Mladić je kasnije preminuo u vozilu hitne pomoći nakon policijske intervencije.

Policija kaže da njihova intervencija nije bila uzrok smrti, nego droga koju je konzumirao.

Michal Miko, direktor organizacije Romanonet, objavio je da je ono što video prikazuje „vrhunac brutalnosti“.

Snimka koja kruži društvenim mrežama prikazuje trojicu policajaca koji su savladali mladića, a koji je pokušavao da se oslobodi. Jedan policajac držao je njegove noge, a drugi je zatim klečao na njegovom vratu nekoliko minuta.

Treći policajac stavio mu je lisice, a na snimku se mogu čuti komentari građana koji su posmatrali cijeli događaj, od kojih su neki bili na strani Roma, a drugi podržavali postupke policije.

Kako je kazao glasnogovornik hitne službe Prokop Voleník, zabilježena je prepirka između dvije osobe koje su u to vrijeme bile pod utjecajem narkotika.

„Kad je policijska patrola stigla na mjesto događaja, jedan od muškaraca je pobjegao, dok su drugog uhvatili i stavili mu lisice“, rekla je glasnogovornica policije Veronika Hyšplerová za češke medije.

Policajci su pozvali hitnu pomoć jer je, kako tvrde, uhapšeni bio pod utjecajem droge, a zatim je umro.

Policija je odbacila navode da je njihova intervencija prouzrokovala smrt.

Kako je rekao bivši britanski policajac Petr Torák, romski emigrant iz Češke, iako je prerano donositi zaključke, situacija ga podsjeća na smrt Georgea Floyda.

„Iz onog što se može vidjeti u videu očito je da je još jedna osoba umrla od posljedica policijske intervencije. Je li ovo češka verzija Floydovog slučaja? Pažljivo ću pratiti istragu i nadati se da će, ako se utvrdi da su policajci krivi, češki pravni sistem i cijelo društvo osuditi ovu policijsku brutalnost i pozvati policajce na odgovornost“, rekao je Torák.

Doktor je zabilježio da je preliminarni uzrok smrti predoziranje, te je naložena sudska obdukcija kako bi se razjasnio tačan uzrok smrti. Ostale okolnosti slučaja sada istražuju detektivi i ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Portal Udar)