Da se ne zaboravi: Na današnji dan prije 22 godine ubijen Dušan Jovanović

Dok je išao u prodavnicu da kupi sok, Dušana su presrela dvojica skinheda i navijača FK “Rad”, od njega tražili novac, a zatim ga iznenada oborili na asfalt, tukli i šutirali u glavu, usljed čega je podlegao povredama

1247
Spomen ploča u znak sjećanja na ubijenog Dušana.

Na današnji dan 1997. godine, u Beogradu je ubijen 13-godišnji Dušan Jovanović. Romskog dječaka su tog 18. oktobra u Beogradskoj ulici, u centru grada, brutalno pretukli skinhedsi iz samo jednog razloga – zato što je Rom.

Dok je išao u prodavnicu da kupi sok, Dušana su presrela dvojica skinheda i navijača FK “Rad”, od njega tražili novac, a zatim ga iznenada oborili na asfalt, tukli i šutirali u glavu, usljed čega je podlegao povredama. Dohvativši komad oluka koji se tu nalazio, jedan od ubica je Dušanu nanio smrtonosni udarac.

Dušanove ubice, tada 17-ogodišnji Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna, presudom Okružnog suda u Beogradu iz marta 1998. godine, osuđeni su na po 10 godina maloljetničkog zatvora. Nakon amnestije i dodatnog umajivanja kazne, obojica su iz zatvora pušteni 2004. godine.

U razgovoru za beogradski Blic prije par godina, Dušanova sestra, Kristina, koja je rođena poslije njegove smrti, govorila je o agoniji koju je porodica proživljavala od tragičnog 18. oktobra 1997. Kristina je danas jedini član porodice Jovanović.

Nakon tragedije, Dušanovi otac i majka su se preselili iz Beogradske ulice na Slaviji u Orlovsko naselje u Mirijevu, jer nisu mogli podnijeti da budu blizu mjesta gdje je Dušan ubijen.

Dušanova majka je više puta pokušala da oduzme sebi život i na kraju je u tome uspjela, kada se u avgustu 2015. objesila. Tri godine nakon Dušanovog ubistva, njegov otac je preživio prvi srčani udar, a zatim još nekoliko. Preživio je i dva moždana udara, a potom su mu zbog tromboze amputirane obje noge. Preminuo je krajem 2016. godine.

U Beogradskoj ulici, na mjestu gdje je dječak ubijen, iz Unije Roma Srbije su 2007. godine postavili spomen ploču u znak sjećanja na Dušana.

U oktobru 2010. godine, premijerno je prikazan film “Šišanje”, režisera Stevana Filipovića, koji počinje scenama brutalnog ubistva Dušana Jovanovića.

(portal-udar.net)