Dajana Đurić, dobitnica je priznanja Večernjakov pečat

1838
Dajana Đurić

Dajana Đurić iz Brčkog, dobitnica je velikog priznanja Večernjakov pečat u kategoriji Pothvat. Ona je bila jedna od 150 nominiranih za Osobu godine u ovoj kategoriji. Dajanu je visokoobrazovana dimnjačarka, zaposlenicu u Vladi Distrikta Brčko, koja se bori za prava Roma i Romkinja i kaže da je ponosna predstavnica svog naroda.

Na dodjelu nagrade, došla je u dimnjačarskoj odori i istakla kako, uprkos novom poslu, od svoje prve ljubavi – dimnjačarstva ne namjerava odustati te da i dalje želi ljudima donositi sreću, ali i boriti se za prava svog naroda.

„Doboti ovu nagradu je velika čast i zadovoljstvo. Biti među eminentnim ljudima širom svijeta meni je znak da moram raditi i boriti se više za prava Roma, da nas ne svrstavaju više pod ” Ostale”, jer mi to nismo. Mi smo građani i građanke Bosne i Hercegovine, mi drugu zemlju nemamo! U njoj smo rođeni, u njoj i ostajemo“, rekla je Dajana za naš portal.

Večernjakov pečat je jedan od najveći društvenih događaja u BiH i jedini takve vrste u regiji. Ovogodišnji, 17. Pečat, održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine sinoć u Mostaru  pod motom “Europsko proljeće”.

(portal-udar.net)