Danas počinju sportske igre “Oaze 2018” namijenje osobama sa intelektualnim poteškoćama

Na kraju konferencije za medije, direktor sportskih igara "Oaze" Armin Smajlović i ambasador igara Amel Tuka, potpisali su sporazum o nastavku saradnje

1257
Foto: Udruženje Oaza

Po osmi put u Sarajevu, od 3. do 6. oktobra biće održane sportske igre “Oaze 2018”, namijenjene osobama sa intelektualnim poteškoćama. Ove godine, učešće će uzeti više od 700 sportista iz Bosne i Hercegovine i 10 evropskih zemalja.

Sportske igre “Oaze” započeće svečanim otvaranjem u 18 časova u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin”, a nakon toga će na više lokacija u Sarajevu biti održavana takmičenja u fudbalu, košarci, atletici i drugim sportskim disciplinama.

Bh. atletičarka Kada Delić-Selimović, koja je direktorica specijalnih Olimpijskih igara BiH i partner  sportskih igara “Oaze”, na današnjoj konferenciji za medije naglasila je značaj održavanja ovakvih sportskih takmičenja za našu zemlju.

“Sportske igre “Oaze” su jedini akreditovani program na nivou BiH kroz koji se organizuju sportska takmičenja za osobe sa intelektualnim teškoćama, vrše edukacije i treninzi, rekreativni programi i sve ostalo što se tiče ovih osoba. Zahvaljujući ovakvim aktivnostima, preko Ministarstva civilnih poslova, odnosno Vijeća ministara, uspjeli smo u namjeri da Specijalna olimpijada uđe u parlamentarnu proceduru promjene zakona i strategija o sportu u BiH”, rekla je Delić-Selimović.

Već treću godinu zaredom, ambasador sportskih igara “Oaze” je poznati bh. atletičar Amel Tuka.

“Ja sam ovdje već treću godinu, zajedno sa ovim ljudima i velika mi je čast zbog toga. Kada vidite da se radi o osobama sa poteškoćama, to znači da nekome trebate pomoći. Naša dužnost i obaveza je da pomognemo i olakšamo tim ljudima. Inače, njima trebamo pomagati svakodnevno, ako smo u prilici, a ne samo od manifestacije do manifestacije”, poručio je atletičar.

Na kraju konferencije za medije, direktor sportskih igara “Oaze” Armin Smajlović i ambasador igara Amel Tuka, potpisali su sporazum o nastavku saradnje.

(portal-udar.net)