Danas samit Berlinskog procesa  u Sofiji, jedna od tema Romi

668

Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedatelja, na vanrednoj telefonskoj sjednici u ponedjeljak usvojilo je Informaciju o održavanju summita Berlinskog procesa u Sofiji, 10. 11. 2020. godine.

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača suradnja na zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regije i Europske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne suradnje u regiji su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcijski plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021.- 2024.  te Deklaracija partnera sa zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

Na summitu će se razgovarati i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutarnjih poslova u okviru Berlinskog procesa kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Prihvaćanje tih dokumenata donijet će brojne benefite zemljama regije i ubrzati ispunjavanje obveza u procesu pristupanja EU-u.

Zadužuju se sve nadležne razine vlasti u BiH da se, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa.

Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH će, u koordinaciji s Uredom predsjedatelja, a u cilju efikasnog sudjelovanja Bosne  i Hercegovine na summitu u Sofiji pokrenuti proceduru za pribavljanje suglasnosti Predsjedništva BiH za prihvaćanje predloženih dokumenata summita te će Informaciju o održavanju ovog summita s pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje.

(portal-udar.net)