Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede. Dan Evrope, obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio prijedlog stvaranja nove Evrope.

2795

Danas se u Evropi obilježava Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, u znak sjećanja na pobjedu antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratu, kao i Dan Evrope, podsjećanje na početak stvaranja Evropske unije.

Nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede.

Dan Evrope, obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio prijedlog stvaranja nove Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Ove godine navršava se 76 godine od završetka Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje političke tvorevine koja je danas izrasla u Evropsku uniju.Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, bit će obilježena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je čestitku povodom  9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Deveti maj je simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma i dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za odbranu čovječanstva i elementarnih civilizacijskih vrijednosti dali svoje živote.

Opasnost fašizma je u 20. vijeku ujedinila snage u zajedničkoj borbi za spas i boljitak čovječanstva. Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, poslije Drugog svjetskog rata, započeta je izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj pripada i BiH i čijem punopravnom članstvu teži.

– Poštovani građani Bosne i Hercegovine, u ime Vijeća ministara BiH i svoje ime, čestitam vam 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope – navodi se u čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

(portal-udar.net)