Danas se obilježava godišnjica smrti Šabana Bajramovića

1616
Šaban Bajramović, Foto: Saša Đorđević

Na današnji dan, pre 12 godina, napustio nas je Šaban Bajramović, ikona džez i romske muzike. Rođen je 16. aprila 1936. u Nišu. Njegova pesma Đelem, đelem proglašena je nezvaničnom romskom himnom sveta. Prema strogim kriterijumima magazina “Tajm”, Bajramović je proglašen za jednog od deset najboljih džez i bluz pevača. 

Tokom karijere čini se da nismo bili svesni njegovog značaja. Ipak, 12 godina je dovoljan period da legenda postane još veća, kaže direktor Nišvil džez festival Ivan Blagojević.

Njegova interpretacija pesme Đelem, đelem je prihvaćena kao himna Roma na Svetskom Romskom kongresu, a pesmu je komponovao sam Šaban na osnovu teksta koji je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon procvata karijere, sredinom sedamdesetih osniva grupu Crne mambe sa kojom je gostovao širom svjeta.

Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu. Čak ga je i  poznati Times magazin uvrstio u top 10 džez muzičara tadašnjice.

Tokom devedesetih se povukao sa scene zbog lošeg zdravstvenog stanja i svirao samo u kafanama i manjim događajima. Pridružio se grupi Mostar sevdah reunion s kojima je snimio i dva CD-a . Posle Mostar sevhad reuniona, počinje da radi sa bendom Cubismo.

Šaban je preminuo 8.juna. 2008. godine u svom rodnom Nišu.

„Nišvil džez festival“ svoj Gran-pri posvetio je i nazvao po Šabanu Bajramoviću. U džez muzeju u niškoj Tvrđavi ima svoju postavku, a na šetalištu i spomenik. Nagrađivani reditelj Željko Mirković dobro poznat ljubiteljima dokumentarnog filma uveliko priprema dokumentarni film Ja sam Šaban – Me sem Šaban na kome je radio više od 10 godina. Premijera se očekuje do kraja 2021. godine.

(portal-udar.net)