Danas se obilježava Međunarodni dan djevojčica – Beč je pink!

743
Foto: Eurocomm

Međunarodni dan djevojčica obilježava se 11. oktobra, a grad Beč se u tu svrhu odlučio svoje građevine večeras obojiti pink svjetlom.

Projekt s ciljem skretanja pažnje na prava i ravnopravnost djevojčica je inicirala organizacija Plan International.

Pored javnih mjesta kao što je veliki točak na Prateru, UNIQA-toranj, Austria Center Wien, brojnih mostova na dunavskom kanalu i pojedine kompanije su se odlučile da svoje Web stranice ili desktop zaslone danas oboje u ružičasto. Međunarodni dan djevojčica se obilježava od 2003. godine, a od 2012. je zvanično priznat od strane skupštine ujedinjenih naroda (UN-a). Ove godine se na društvenim mrežama može ispratiti pod #girlsgetequal.

Obilježavanje ovog dana je podržano i od strane bečke gradske vlade.

Kroz ružičasto svjetlo naših mostova želimo pokazati koliko su ovom gradu značajne djevojčice i mlade žene – izjavila je zamjenica gradonačelnika Birgit Hebein.

Širom svijeta 130 miliona djevojčica između 6 i 17 godina još uvijek ne ide u školu, a 750 miliona djevojčica stupi u brak prije svog 18. rođendana. Gotovo 70 posto žena i djevojaka živi u siromaštvu. Današnji dan je dio globalne strategije kojom se do 2022. godine treba obrazovati do 100 miliona djevojčica, navodi se u saopćenju iz  Eurocomma PR Sarajevo.

(FENA)