Dan ljudskih prava: Borba švicarskih žena za pravo glasa

Snažna priča dovodi do svog inspirativnog zaključka kada su švajcarske žene konačno osigurale pravo glasa 1971

1244

Projekcijom filma The Divine Order (Božanski poredak), italijanske redateljice i spisateljice Petre Volpe, Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini je na Sarajevo film festivalu, obilježila deveti po redu Dan ljudskih prava.

Politički i vjerski lideri u Švicarskoj naveli su Božanski poredak kao razlog zašto žene i dalje nisu imale prava glasa sve do 1970. godine. Redateljica Petra Volpe istražuje ovu iznenađujuću historiju kroz priču o Nori, naizgled običnoj domaćici iz čudnog sela koja uzima stvar u svoje ruke i postaje liderica u borbi za pravo glasa žena.

Poslije organiziranja prvog sastanka u selu za podršku ženama da dobiju pravo glasa, njena porodica joj ne pruža podršku, te su njena djeca izložena ruganju druge djece u školi jer njihova mama želi da bude muškarac.

Uprkos svim preprekama i reakcijama, Nora uspijeva da okupi žene iz sela i da ih ubijedi da se kroz štrajk bore za svoja prava potaknute time većina žena napušta svoje domove i porodice.

Snažna priča dovodi do svog inspirativnog zaključka kada su švajcarske žene konačno osigurale pravo glasa 1971.

Božanski poredak je iskren film o običnim ljudima koji zahtijevaju svoje pravo glasa.

Nakon projekcije filma održana je Panel diskusija “Prava žena danas: Regresija, stagnacija, ili progres?”

U Švicarskoj je situacija od 1971. godine promijenjena tako da su žene ostvarile pravo da učestvuju u politici, da glasaju da budu na mjestima odlučivanja. Mnogi su me začuđeno pitali kako je moguće da je ovakva situacija bila u Švicarskoj, zemlji koja je tako uređena, koja je demokratska, kako je toliko trebalo da se promjene i da žene dobiju pravo glasa. Moram reći da je ovo bila duga borba koja je trajala više od 100 godina – rekla je ambasadorka Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer.

Ekspert za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava Asocijacije XY Feđa Mehmedović, rekao je  da svi moramo raditi na rušenju stereotipa, patrijarhalnog stila razmišljanja da je ženama isključivo mjesto u kuhinji i briga o porodici. Dodao je i da na tome trebaju raditi vrtići, škole, politika, mediji kako bi jednog dana ostvarili ravnopravnost između spolova zaključio je

(portal-udar.net)