Darovanjem novca djeci na ulici, ne pomažemo, već podržavamo kriminal

1227
Foto: Udar

Trgovina ljudima i prosijačenje djece u Tuzlanskom kantonu, bio je povod da se na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, još jednom podsjeti na ovaj problem.

Članovi udruženja “Zemlja djece u BiH” u saradnji sa UŽR “Bolja budućnost” Tuzla, zajedničkom akcijom, obilježili su ovaj Dan podjelom promotivnog/edukativnog materijala, te postavljanjem figura djece koja prosjače, u prirodnoj veličini. Sve se ovo dešavalo u centru Tuzle, uz poziv građanstvu da obrate pažnju na djecu koju zateknu u prosjačenju, da prijave slučaj Policijskoj stanici i Centru za socijalni rad, a prije svega da ne daruju novac, jer time podržavaju eksploataciju djece.

„Cilj naših uličnih akcija je  da informišemo i animiramo građane, kao i današnjim primjerom. Danas su to lutke, a sutra već neko dijete koji se nalazi na ulici. Treba svida reaguju i spriječe problem trgovine ljudima. Također, mi skrećemo pažnju građanima kako pomaganjem toj djeci novcem, ne pomažu njima, već time podržavaju kriminal na našim ulicama. Ukoliko zaista žele da im pomognu, mogu to uraditi na druge načine“, rekla je Larisa Kovačevići iz Udruženja „Bolja budućnost“ iz Tuzle.

Grada Tuzla ima protokol o postupanju u slučajevima prosijačenja, kao i prihvatilište za one koje zateknu u prosijačenju. Dijetetom se smatra svaka osoba koja ima manje od 18 godina.

„Vrlo često na ulici srećemo mlađu djecu, čak i majke sa dojenčadi, neprilagođeno obučenima, pri iznimno visokim, ili niskim temperaturama. Oni su vrbovani i natjerani na prosjačenje od svojih roditelja i organizovanih kriminalnih grupa. Kroz naš rad susrećemo se s maloljetnim djevojčicama koje ugovorenim brakovima bivaju vrbovane iz svog naselja ili grada, te nerijetko bivaju uključene u razne oblike eksploatacije koje se mogu dovesti u vezu sa pojavnim oblicima trgovine ljudima. Zaštita djece i odraslih, zadatak je ne jedne institucije, ili jednog udruženja, nego svih nas i kompletnog društva“, rekla je Medina Gračić iz Udruženja „Zemlja djece“ BiH.

Ona je dodala da terenskim lokacijama djeluju na unaprijeđivanju kapaciteta u vezi zaštite djece od prosjačenja, ali i na podizanju svijesti javnosti o pravima djece zagarantovanim UN Konvencijom o pravima djeteta, te zakonima o zaštiti djece na svim administrativnim nivoima u BiH.

„Izradom protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja, te otvaranjem odgovarajućeg prihvatilišta, značajno se smanjio broj djece koja prosjače na području grada Tuzle. Međutim, opterećene su druge općine u TK, jer porodice koje se bave prosjačenjem odlaze na mjesta gdje se nesmetano mogu baviti ovom nezakonitom aktivnošću“, naglašava Gračić.

Podaci ovog udruženja o broju djece uključene u prosjačenje veoma se razlikuju od podataka MUP-a TK.

„U razdoblju od 2012. do 2017. godine, kroz naš rad uočili smo i reagovali prema javnim ustanovama za oko 120 slučaja prosjačenja, kao i 20 slučajeva izvanbračnih zajednica sa maloljetnim osobama. U MUP-u TK navode da je broj slučajeva daleko manji. Nažalost, tačan broj ovakvih slučajeva je mnogo veći, zbog čega je neophodno jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i ustanova kako bi mogli adekvatno odgovoriti na problem prisilnog prosjačenja i drugih oblika trgovine ljudima u našoj državi“, zaključila je Gračić.

(portal-udar.net)