PRNJAVOR: DEKUPAŽOM DO SAMOSTALNOSTI

1557

Udruženje ““Romani Ćej – Romska djevojka” iz Prnjavora se aktivno bori protiv nasilja u porodici kroz mnogobrojne aktivnosti, ali i pružanje pomoći žrtvama nasilja. Jedna od tih aktivnosti jesu edukacije za žene žrtve nasilja za rad dekupaža.

Dekupaž je tehnika dekorisanja predmeta komadima papira. Najjednostavnije rečeno, dekupaž se svodi na isijecanje komada papira I njihovo lijepljenje na predmet koji želimo da dekorišemo. U praksi, dekupaž je prava umjetnost i vjekovima se koristi da se obični ili stari predmeti učine ljepšim. Za to je potrebno minimalno ulaganje u materijal i maksimalna posvećenost i pažnja. Na kraju predmeti izgledaju poput oslikanog umjetničkog djela.

“Ovo je prvi put da učestvujem na jednoj edukaciji nakon koje mogu imati gotov proizvod koji mogu i prodati. Posebno mi se sviđa vrijeme provedeno u radu sa drugim ženama. Ovo mi daje mogućnost da na kratko zaboravim svoje probleme”, rekla je za naš portal jedna od učesnica edukacije čiji identitet ne želimo objaviti, jer je žrtva nasilja u porodici.

Polaznice su se rado odazvale na ovu vrstu kreativnih edukacija koje su i terapijskog karaktera. Sa druge strane svoje proizvode odnosno umjetnička djela mogu prodavati na sajmovima i sličnim manifestacijama, što svakako predstavlja vid ekonomskog osnaživanja.

Nasilje predstavlja negativan uticaj na osnovne ljudske potrebe i kvalitetu života. Nažalost zbog teške ekonomske situacije koja je najčešći uzrok pojave nasilja u porodici, u našem društvu postaje sve češća pojava I problem.

Broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici naslućuje koliko je zapravo problem rasprostranjen i da je cifra nasilja znatno veća. Najčešće žrtve nasilja su žene i djeca koji zbog straha i ne prijavljuju nasilnika, koji je veoma često član njihove porodice.

Prema UN-ovoj dekleraciji protiv nasilja nad ženama, ova vrsta nasilja označava kršenje ljudskih prava I oblika diskriminacije žena I predstavlja sva djela rodno zasnovanog nasilja koja dovode ili mogu da dovedu do fizičke, seksualne, psihičke, odnosno ekonomske povrede ili patnje za žene.

Na nama je da pružimo podršku žrtvama nasilja jer se nasilje može dogoditi svakom od nas.